09/2021  |  Uutiset

Lehdistötiedote 09/2021

Kolme suomalaista huipputoimistoa yhdistyy Suomen suurimmaksi arkkitehtitoimistoksi.

Suomalaisen arkkitehtuurin kenttä saa uuden toimijan, joka panostaa kunnianhimoiseen ja alaa eteenpäin vievään arkkitehtuuriin. ARCO Architecture Company rakentuu, kun Aihio Arkkitehdit, Arkkitehdit Soini
& Horto sekä Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit, yhdistyvät.

ARCO tuo yhteen kolmen toimiston erityisosaamisen ja ainutlaatuisen hankeportfolion, muodostaen näin Suomeen ennennäkemättömän toimijan. Kolmen toimiston yhdistymisestä syntyy noin 190 ammattilaisen
yhteisö, Suomen suurin arkkitehtitoimisto. Tavoitteena on vahvistaa koko alan kehitystä ja suomalaista arkkitehtuuriosaamista.

Aihio Arkkitehdit, Arkkitehdit Soini & Horto sekä Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit näkevät toisensa innostavina kumppaneina ja kolmen toimiston yhdistelmän kaikkia rikastavana kokonaisuutena. Suomalainen pääomasijoittaja Intera Partners toimii yhdistymisen mahdollistajana.

Kaikkia toimistoja yhdistää kompleksisten kehitys- ja hybridihankkeiden suunnitteluosaaminen. Aihio Arkkitehdit tunnetaan lisäksi yliopisto- ja sairaalaprojekteista sekä yhteistyöprojekteistaan kansainvälisten arkkitehtitoimistojen kanssa, Arkkitehdit Soini & Horto korjausrakentamiskohteistaan ja hotellihankkeistaan ja Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit kilpailumenestyksestään sekä urbaaneista monitoimikortteleista.

ARCO:n johtoryhmään kuuluvat toimitusjohtaja Sami Horto, kehitysjohtaja Kalle Soini, arkkitehtuurijohtajat Tom Cederqvist ja Vesa Jäntti sekä Tampereen toimiston arkkitehtuurijohtaja Timo Meuronen.

”Leveämmät hartiat antavat meille mahdollisuuden palvella asiakkaitamme laaja-alaisemmin sekä tuottaa kunnianhimoista arkkitehtuuria”, sanoo Vesa Jäntti.

”Koko tuo myös meille ja asiakkaillemme aivan uusia etuja: Voimme panostaa kunnolla osaamiseen kuten esimerkiksi digitaalisiin kyvykkyyksiin ja tietomallintamiseen. Erityisen tärkeänä pidämme kestävän kehityksen suunnitteluratkaisuiden nostamisen uudelle tasolle”, jatkaa Kalle Soini.

”Muissa Pohjoismaissa tämän kokoluokan toimistoista on jo rohkaisevia kokemuksia. Esimerkit Ruotsista ja Tanskasta osoittavat, että toimiston koko ei ole uhka arkkitehtuurille, päinvastoin” sanoo Sami Horto, joka aloittaa ARCO:n toimitusjohtajana.

”Toimistojen resurssien ja osaamisen yhdistyminen antavat myös toiminnallemme suomalaisittain poikkeukselliset edellytykset arkkitehtonisen osaamisemme kehittämisessä”, jatkaa Tom Cederqvist. ”Haluamme olla kasvualusta kestävälle ja laadukkaalle arkkitehtuurille sekä alan parhaille osaajille. Laajemmat resurssit lisäävät esimerkiksi toimitusvarmuutta. Joustavuus ja ketteryys, palvelun laatu ja monipuolisuus paranevat”, summaa Timo Meuronen.

ARCO haluaa olla suomalaisen arkkitehtuurin edelläkävijä ja alan
kiinnostavin, tehokkain ja luotettavin toimija.

Perustajat

Aihio Arkkitehdit
Perustettu vuonna 1969/2011.
Toimisto Tampereella.
Viisi osakasta, henkilöstö noin 80.
Ydinosaamista mm. vaativat hybridihankkeet ja aluekehityskohteet, esim. Tampereen kansi ja areena yhteistyössä Studio Daniel Libeskindin kanssa. Tunnetaan myös yliopistokampus- ja kouluhankkeista, vaativista sairaalahankkeista, joita ovat esim. TAYSin psykiatrinen sairaala yhdessä tanskalaisen C.F. Møller Architects kanssa, sekä radan läheisyyteen rakentamisesta ja erilaisista infrahankkeista, kuten Vuoden parhaaksi pysäköintitaloksi Euroopassa valittu kalliopysäköintilaitos P-Hämppi sekä Vuoden sillaksi valittu Mattlidenin silta. Kymmenittäin kilpailumenestyksiä sekä lukuisia Tampereen kaupungin Ympäristölautakunnan myöntämiä ”Hyvän rakentamisen palkintoja” ja kunniamainintoja.

Arkkitehdit Soini & Horto
Perustettu vuonna 2007.
Toimisto Helsingissä.
Viisi osakasta, henkilöstö noin 70.
Vahva liiketoiminnallinen osaaminen, kumppanuus kiinteistösijoittajien kanssa, liikekiinteistöt ja hotellit ydinosaamista. Arkkitehdit Soini & Horton suunnittelemia ovat mm. monipuolisia toimintoja sisältävä kaupunkikeskus Tripla, puurakenteinen toimistorakennus Keilaniemen Portti sekä Scandic Grand Central – Eliel Saarisen suunnitteleman historiallisen Helsingin päärautatieaseman siipirakennuksen muutos hotelliksi. Kaupunkikeskus Tripla voitti vuonna 2013 Helsingin kaupungin ja Senaatti Kiinteistöjen järjestämän suunnittelu-/toteutuskilpailun. Tripla on voittanut mm. Vuoden lasirakenne 2020-, Plootu Fennica 2018- sekä Tekla BIM Awards 2019 -palkinnot. Pyynikin Trikoo sai vuonna 2020 Hyvän rakentamisen kunniamaininnan.

Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit
Perustettu vuonna 2004.
Toimisto Helsingissä.
Neljä osakasta, henkilöstö noin 50.
Osallistunut kansallisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin, joista ensimmäisen sijan on saanut 24 kilpailutyötä. Viime vuosien kilpailuvoitoista voi mainita ja Suvilahti Event Hub tapahtumakorttelin, Punoksen hybridikorttelin Itäkeskuksessa, Lyyra-korttelin Hakaniemessä ja Korsholman sillan Vaasassa. Ydinosaamista urbaanissa ympäristössä sijaitsevat liikenteen solmukohtien hybridikohteet, monikäyttöiset liiketilat, kansainvälisten yritysten pääkonttorit ja vaativat asuinrakennukset. Cederqvist & Jäntti Arkkitehtien suunnittelemia rakennuksia ovat mm. Lauttasaaren keskus Lauttis, Luhdan pääkonttori, Sompasaaren Pelagia- kortteli ja Siilitien metroasema, joka sai Vuoden Teräsrakenne -palkinnon.

Intera Partners
Intera Partners on suomalainen yritysten kasvuun keskittyvä, vastuullinen pääomasijoittaja. Intera Partners on perustettu vuonna 2007 ja sen omistaa yhtiön avainhenkilöstö. Intera Partners omistaa kohdeyhtiöitä Suomessa ja Ruotsissa. Intera Partnersin hallinnoimien rahastojen sijoittajina on johtavia pohjoismaisia ja eurooppalaisia institutionaalisia sijoittajia. Interalle tyypillisiä sijoitustilanteita ovat kohdeyrityksen kasvun ja kansainvälistymisen vauhdittaminen, toimialajärjestelyt sekä perheyhtiöiden sukupolvenvaihdokset.