Projektit  |  Terveys

TYKS Majakkasairaala

Majakkasairaala on Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteyteen rakennettu uusi sairaala, joka sijaitsee Helsingin valtatien ja junaradan päällä. Yhteistyössä Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy.

Kategoria
Aluekehitys

Vuosi
2022

Laajuus
55 000 brm²

Sijainti
Turku

Tilaaja
Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri

© Wellu Hämäläinen

Majakkasairaala (T3) on Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteyteen rakennettu uusi sairaala, johon sijoittuvat lasten ja nuorten sairauksien, naistentautien, synnytysten, korva-, nenä- ja kurkkusairauksien ja suu- ja leukasairauksien hoito sekä kuvantaminen.

Majakkasairaala palvelee yli 100 000 asiakasta vuodessa ja henkilökuntaa siellä työskentelee noin 1200. Kahdeksan kerroksisen uudisrakennuksen tekee ainutlaatuiseksi sen sijainti Helsingin valtatien ja junaradan päällä. Hankkeen 189 miljoonan budjetti kattaa uuden naisten- ja lastensairaalan rakentamisen poliklinikoineen.

Suunnittelun yhtenä keskeisenä lähtökohtana on ollut parantaa erikoisalojen välistä yhteistyötä ja tehostaa sairaalan toimintaa. Jatkossa Majakkasairaala yhdistää Turun yliopistollisen keskussairaalan (T1-3) yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämä helpottaa yksiköiden välistä yhteistoimintaa mahdollistaen potilaalle turvallisemman ja korkeatasoisemman hoidon. Samalla on myös potilaan kannalta sujuvampaa ja selkeämpää, kun toisiinsa liittyvät palvelut tuotetaan yhdessä paikassa.

Majakkasairaalassa tavoitteena on, että perheet saavat olla yhdessä koko sairaalahoidon ajan. Tämä on huomioitu esimerkiksi vastasyntyneiden teho-osaston huoneiden suunnittelussa; Keskosvauvan tarpeiden lisäksi niissä on mahdollisuus äidin hoitoon ja toipumiseen synnytyksen jälkeen.
Erityishuomiota suunnittelussa on kiinnitetty siihen, miten asiakas kokee sairaalan tilat. Jokaisella kerroksella on oma värinsä ja osastoilla omat eläinteemansa. Sairaalan visuaalinen ilme perustuu saariston luontoon ja tarinaan majakkasaaresta.

Julkisivun vaalea, perforoitu alumiinilevy on kukkakuvioinen ja värikkäät elementit kuvaavat kesäisiä rantapyyhkeitä. Katolla sijaitsevaa ilmanvaihtokonehuonetta ympäröivät lasilankut ja valaistuna se tervehtii ohikulkijoitaan majakan lailla.