Bassin talo - sisustus

Suojellun rakennuksen muutos ravintolaksi

Sisustus

Sijainti
Turku, keskusta

Tilaaja
Fast AB Svenska Gården i Åbo

Laajuus
595 h-m²

Vuosi
2018

Vuonna 1829 rakennetun arvokiinteistön peruskorjaus, käyttötarkoituksenmuutos, modernisointi ja laajennus.

Suunnitteluun sisältyi ravintolan konseptisuunnittelu sekä tila- ja sisustussuunnittelu kiinteistä rakennusosista ja kalusteista pintamateriaaleihin ja mittatilauksena valmistettaviin irtokalusteisiin ja valaisimiin asti.


Bassin talon historia ulottuu aikaan ennen Turun paloa, nykyiseen muotoonsa talon rakennutti apteekkari Erik Julin, ja talon suunnittelusta vastasi arkkitehti Charles Bassi. Rakennuksessa on toiminut apteekin lisäksi muun muassa lelukauppa, kangaskauppa ja rautakauppa. Talo on muuttanut olemustaan useaan otteeseen, mutta remontin myötä sieltä on löydetty rakenteita, jotka ovat peräisin ajalta ennen Turun paloa 1827.

Suunnittelun tavoitteena oli palauttaa rakennuksen arvokkuus sen aikakautta kunnioittaen ja tämän päivän vaatimukset huomioiden. Remontin yhteydessä tehdyssä väri- ja materiaalitutkimuksessa löydettyjä värejä sekä sapluunakuvioita on hyödynnetty sisätilojen pinnoissa. Kontrastia uuden ja vanhan välillä on haluttu korostaa, tämä näkyy mm. siirryttäessä 2. kerroksessa laajennusosan puolelle, jossa sijaitsevat ravintolan wc-tilat.

Sekä toisessa kerroksessa että ullakolla haluttiin säilyttää tiloille luontaisesti kuuluva tunnelma ja niistä muodostuikin kaksi aivan erilaista kokonaisuutta. Ullakko tummine rouheine pintoineen ja upeine, vanhoine yksityiskohtineen yllättää toisen kerroksen ravintolan valoisan, raikkaan ja koristeellisen tunnelman vastakohtana.