Fabriikin alue rakentuu vaiheittain. Ensimmäisen rakennusvaiheen kuusi asuintaloa käsittävässä korttelissa on panostettu erityisesti hallittuihin ja tarkasti suunnattuihin näkymiin.
Turun Fabriikin asuinalue alkaa hahmottua jo hyvin ratapihan vanhalla konepaja-alueella. ARCO on ollut mukana alueen suunnittelussa jo varhaisesta vaiheesta asti.
Toimistomme osallistui kutsukilpailuun ratapihan alueen kehittämiseksi asuinkäyttöön jo vuonna 2002. Työ jatkui vuonna 2012 asuinkerrostalojen kaavoituskonsultaatiolla ja rakennussuunnittelulla ja olemme nyt vastuussa kohteiden pää- sekä arkkitehtisuunnittelusta.
Radan varressa sijaitsevat ensimmäiset asuintalot ovat jo valmiita ja seuraava taloryhmä valmistuu niiden pohjoispuolelle jo kovaa vauhtia.
Fabriikki laajentaa Turun keskustaa ratapihan toiselle puolelle entiselle VR:n konepaja-alueelle. Urbaani, mutta silti lämminhenkinen alue tulee olemaan 2 000 kaupunkilaisen koti. Radan varteen ja korttelin sisälle jäävän Tenderipuiston ympärille sijoittuvat ensimmäiset asuintalot ovat jo valmiita.
Kulttuurikeskus Logomon viereiseen Konepajanaukioon rajoittuva puisto, puiston alle sijoittuva vieraspysäköintihalli ja viimeiset puistoa reunustavat talot rakentuvat kovaa vauhtia. Seuraavassa vaiheessa rakentaminen siirtyy Köydenpunojankadun vieressä aluetta rajaavan pitkän, yhtenäisen, kaarevan ja polveilevan rakennusmassan ympärille. Rakenteellinen pihakansien ja puiston alle sijoittuva pysäköinti vapauttaa yhtiöiden pihatilat oleskeluun.
Konepajan historia näkyy rakennusten arkkitehtuurissa vahvana lämpimän sävyisenä ja kirjavana punatiilisyytenä ja rouheutena. Rakennusten identiteettiä korostetaan tehostemateriaaleilla, joita ovat mm. corten-teräs, uritetut betonielementit, graafinen betoni ja tehostevärit. Köydenpunojankadun viereistä pitkää tiilimuuria tullaan elävöittämään sisäänkäyntisyvennyksiin suunniteltavilla yksilöllisillä taideteoksilla.