Turun kauppatorin paviljongit

Kutsuva kohtaamispaikka Turun kauppatorilla

Liiketilat Infrastruktuuri Kilpailut ja tunnustukset

Sijainti
Turku

Tilaaja
Kiinteistö Oy Turun Toripaviljongit

Laajuus
620 brm²

Vuosi
2022

Palkinnot
Vuoden 2022 Teräsrakenne, Vuoden 2023 Puupalkinto - yleisöäänestyksen voittaja.

Kauppatorin paviljongit luovat kutsuvan ja lämmintunnelmaisen kohtaamispaikan uusitulle Turun torille. Suunnittelun yhteistyössä toimi Schauman & Nordgren Architects.

Suunnittelun lähtökohtana oli luoda kauppatorille yksilöllisiä ja avoimia kohtaamispaikkoja, jotka palvelevat niin torin aukioloaikoina kuin sen jälkeen. Tavoitteena on ollut parantaa useiden erilaisten käyttäjäryhmien palveluita esimerkiksi liittämällä paviljongit porras- ja hissiyhteyksin maanalaiseen Toriparkkiin sekä tarjoamalla taukotilat paikallisliikenteen kuljettajille. Paviljongit palvelevat myös ravintola- ja kahvilatiloina.

Paviljongit ovat saaneet inspiraationsa torin ympäristön puista. Niiden orgaaniset kattomuodot luovat avoimelle alueelle suojaisia tiloja, kuten puiden latvat metsässä. Rakennusten keskiosien puujulkisivut toimivat kuin runkona, jonka suuret lasijulkisivut paljastavat. Hankkeessa haasteena oli vaativan arkkitehtuurin ja kauppatorin pinnan yhteensovittaminen.

Toripaviljongit voittivat Vuoden 2022 Teräsrakenne -palkinnon sekä Vuoden 2023 Puupalkinto -kilpailussa Paviljongit oli yleisöäänestyksen voittaja.