Turun kauppatorin reunalle kohonnut uusi hotelli Hamburger Börs kunnioittaa piirteillään sekä alkuperäistä 1900-luvun Börsiä että naapurirakennuksiaan.
Ikonisen hotellin historia ulottuu aina 1800-luvulle asti, jolloin alkuperäinen Vanha Börs on rakennettu. Olemme olleet mukana hankkeessa jo Forum-korttelin asemakaavamuutosvaiheessa, varsinainen Scandic Hotel Hamburger Börsin suunnittelu lähti liikkeelle vuonna 2019.
Hotellikokonaisuus koostuu uudisrakennuksesta sekä suojellusta Vanhasta Börsistä, johon suunnittelimme peruskorjauksen. Tehokkaamman ja nykyaikaisen kiinteistön tieltä päädyttiin purkamaan torin puolella sijainnut 1970-luvun rakennus. Uusi hotellirakennus on palauttanut ikonisen Börsin entiseen loistoonsa kunnioittaen arkkitehtonisesti alkuperäisen hotellin suunnitelleen Frithiof Strandellin kädenjälkeä.
Uudisrakennus on sovitettu ympäristöönsä kokonaisvaltaisesti. Näyttävät kaarevat kattoerkkerit ja torin puoleisen julkisivun luonnonkiviverhoilu luovat rakennukselle sen ansaitsemaa arvokkuutta. Kontrastina sille toimivat sisäpihan puolen kiiltävä- ja mattapintaiset sekä rei’itetyt metallilevyt.
Uudisrakennuksessa sijaitsevat hotellin vastaanotto, aula- ja lounge-tilat, ravintolat sekä 9. kerroksen kattobaari ulkoterasseineen, saunaosasto ja kuntohuone. Hotellin 272 huonetta avautuvat sekä sisäpihalle että torille. Katutasossa on liiketiloja. Merkittävä osansa suunnittelukokonaisuudessa oli Vanhalla Börsillä, johon kunnostettiin ainutlaatuiset kokous- ja juhlatilat.
Suunnittelemiemme peruskorjaus- ja muutostöiden lähtökohtana Vanhassa Börsissä olikin vaalia edelleen sitä kokonaistaideteosta, jonka arkkitehti Frithiof Strandell on yhteistyössä käsityötaiteilijoiden kanssa aikanaan luonut. Alkuperäisestä säilytettiin julkisivujen ja sisätilojen sarjan lisäksi muun muassa vanha pääulko-ovi, ikkunat lasimaalauksineen sekä parveke kaiteineen. Osa parvekkeen teräsrakenteista jouduttiin uusimaan vanhan kaltaisiksi heikon kuntonsa vuoksi. Parvekkeen alapuolinen terassi palautettiin takaisin ulkotilaksi.
Tontin sisäpihalla sijaitseva puistikko eli ”Börsin Pöheikkö” kuuluu erottamattomasti Art nouveau´n hotellimiljööseen. Vanhat lehtipuut ovat suojeltuja, sillä niillä on asemakaavataiteellinen erityisasema. Puistikko on katkelma ainoasta Turussa säilyneestä Engelin vuoden 1828 asemakaavan mallikorttelisommitelman leveästä puutarhavyöhykkeestä.
Oman haasteensa suunnitteluun toi rakennuspaikan keskeinen sijainti ydinkeskustassa. Osa elementeistä tehtiin etukäteen ja nostettiin valmiina paikoilleen työmaalla. Rakentaminen tehtiin tahtiaikataululla eli työmaalle saapuva materiaali pyrittiin asentamaan viiveettä.
Rakennushankeelle myönnettiin LEED Platinium -ympäristösertifikaatti, joka osoittaa hankkeen ympäristötehokkuuden ja todentaa ympäristötavoitteiden mukaisesti suunnitellun ja rakennetun kiinteistön.