12/2022  |  Blogit

UNITY Helsinki palvelee modernia työelämää ja väliaikaisen asumisen tarvetta

UNITY Helsinki tarjoaa monipuolisia majoitus- ja työskentelytiloja Helsingin Jätkäsaaren vilkkaassa miljöössä. Suunnittelulla ja hyvällä yhteistyöllä on saatu aikaan moderni studiokonsepti, joka palvelee niin tämän päivän kuin tulevaisuudenkin työelämässä.

Studiokonsepti UNITY Helsinki mahdollistaa lyhyt- tai pitkäaikaisen majoituksen viihtyisässä miljöössä. Rakennuksesta voi myös vuokrata erilaisia työpisteitä ja palaveritiloja toimistotyöskentelyyn. Kohteen alkuperäisen konseptin laati Arkkitehtitoimisto Talli Oy vuonna 2017. Vuonna 2019 Arco Architecture Company siirtyi vastaamaan hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta.

– Halusimme tarjota tehokkaat tilat työskentelyyn, paikan, jonne on helppo kutsua asiakkaita ja kollegoita neuvotteluihin. Toisaalta halusimme huoneiden olevan asumismukavuudeltaan kodinomaisia tiloja, kohteen vastaava rakennussuunnittelija Mikko Soini pohtii.

UNITY Helsinki palvelee esimerkiksi työkomennuksella tai vastaavassa tilanteessa harkitumpaa majoitusratkaisua tarvitsevia. UNITY Helsinki sisältää 83 huoneistoa, joiden loft-henkiset, viiden metrin korkeuteen yltävät huoneet sisältävät makuuparven, oleskelutilan ja pienen keittiön. Hotellitason palvelut mahdollistavat sujuvan arjen vierailun aikana.

– 16 asuinneliötä tuntuu todellista tilavammalta huonekorkeuden ja isojen ikkunoiden ansiosta. Huonekorkeus mahdollisti myös parven kaikkiin huoneistoihin, minkä ansiosta makuusijat saatiin eristettyä omaksi tilakseen, Soini kertoo.

Suunnittelussa tiloilta haettiin ennen kaikkea muunneltavuutta ja viihtyisyyttä. Huoneiden tuli olla riittävästi varusteltuja väliaikaiseen asumiseen, tarjoten samalla väljyyttä myös rauhoittumiseen ja työskentelyyn. Talotekniikan täytyi vastata muun muassa valaistuksen ja ilmanvaihdon osalta kompaktin tilan vaatimuksia. Kalusteiden tuli sopia konseptin korkeaan tasoon muuntautuen eri tilanteisiin sopivaksi. Tiloissa tuli kyetä ottaa vastaan sekä työtuttavuuksia että henkilökohtaisia vieraita. Työskentelyä varten asiakas voisi siirtyä myös alakerran työpisteille tai varata palavereihin sekä tapaamisiin neuvotteluhuoneen.

– Se, että huoneistoon majoitutaan yhdeksi tai kahdeksi kuukaudeksi, asettaa tilalle erilaiset vaatimukset kuin hotellihuoneelle. Täytyy löytyä varastointitilaa matkatavaroille, pieni keittiö riittävällä tekniikalla sekä erillinen makuutila, jos vaikka työkaveri tai asiakas kutsutaan sisään, Mikko Soini luettelee.

Pandemia muutti niin projektin kulkua kuin työelämän tarpeitakin

Alun perin suunnittelupöydällä lepäsi visio hotellista. Projekti käynnistyi kuitenkin mullistavalla hetkellä alkuvuodesta 2020, juuri globaalin pandemian kynnyksellä. Maailmantilanne muutti niin työprojektin kulkua kuin myös lopputulostakin. Viikoittaiset työmaapalaverit vaihtuivat päivittäisiin etäpalavareihin, samalla kun yhä vahvemmin kirkastui se, että tulevaisuudessa etätyöpisteille ja joustaville työmahdollisuuksille tulee olemaan entistä enemmän kysyntää.

– Kotona puhelimet soivat ja pariskunnat koettavat pienessä asunnossa kumpikin hoitaa omia töitään. Kodin ulkopuoliselle työtilalle syntyi nopeasti laaja tarve, mutta myös koko toimistorakentaminen ja toimitilasuunnittelu lähti muuttumaan joustavampaan suuntaan. Yhä enemmän syntyi tarvetta yksittäisille työtiloille, pohtii projektin pääsuunnittelija Petteri Piha.

Hotellihuoneet eivät yksin kykene tarjoamaan ratkaisuja työmatkailun ja väliaikaisen asumisen tarpeen monipuolistuessa. Tiivistahtiselle työkomennukselle saapuva työntekijä haluaa löytää kokoustilat työpisteen ja huoneiston kanssa saman katon alta. Työskentelyn lisäksi on olennaista, että Unity Helsingissä on mahdollista myös rentoutua, viettää vapaa-aikaa ja ottaa vastaan henkilökohtaisia vieraita. Kodikas huone, saunaosasto ja kuntosali tarjoavat viihtyvyyttä myös vapaahetkiin. Parvekkeelle voi istahtaa aamukahvin äärelle ihailemaan laajaa näköalaa. Sisäpiha avautuu viereisten talojen kanssa yhtenäiseksi harmoniseksi kokonaisuudeksi, jota viehättävän pihasuunnittelun mukaan toteutettu istutussuunnitelma täydentää.

– Tuolla kun istuu tuulen suojaamalla parvekkeella aamukahvin kanssa, tulee sellainen kodikas, rento fiilis. Se on melkein kuin Helsingin vanhojen kaupunginosien tai Euroopan suurkaupunkien sisäpihoilla. Sen sijaan, että tuntisi olevansa työkomennuksella, tuntee melkein asuvansa Helsingissä. Pisteet tästä myös kaavoittajalle, Petteri Piha kuvailee.

UNITY Helsinki on moderni mutta ajaton Jätkäsaaren maamerkki

Uudisrakennuksen suunnittelu antaa suunnittelijalle aina enemmän liikkumatilaa kuin vanhan saneerattavan kiinteistön muutostyöt. Uudisrakennuksen on kuitenkin löydettävä itse oma luonteensa, jotta kokonaisuus säilyy mielenkiintoisena. UNITY Helsingissä siihen on päästy krouvin pinnan ja hienostuneen laadun jännittävällä yhdistelmällä.

– Kun tilaajan aiemmat kohteet oli rakennettu valmiisiin tiloihin, haluttiin tähänkin rakennukseen tuoda sellaista vanhan ja uuden kontrastia. Se onnistui tosi kivasti, kun tilaan jätettiin rinta rinnan viimeisteltyä ja pikkaisen raffia pintaa, Petteri Piha pohtii.

Teollisuushenkiset ratkaisut ovatkin mukavassa vuorovaikutuksessa viereisen satama-alueen ja alueen muun rakennuskannan kanssa. Ultramodernin ilmeen sijaan UNITY Helsingissä on aistittavissa yllättäviä viitteitä vuosisatojen takaiseen rakentamiseen, kun korkea viiden metrin huonetila vie ajatukset jugend-aikaan. Rakennuksen julkisivuun on haettu paljon klassisia, yksinkertaisia ratkaisuja, jotta rakennuksessa korostuisi pysyvyys ja ajattomuus.

– Jätkäsaaren maisema on aika uutta ja kirjavaa rakennuskantaa, joten halusimme, että minimalistinen ulkonäkö kestää aikaa. Samalla se sopii kuitenkin todella kivasti viereisiin rakennuksiin, joten yhdessä ne muodostavat hyvännäköisen kokonaisuuden. Se tuo alueelle ihan oman leimansa, Mikko Soini pohtii.

Suunnittelijat ovat vilpittömän iloisia ja ylpeitä lopputuloksesta. He kuitenkin korostavat, että onnistuneen hankkeen takana on joukko ammattilaisia, jotka saivat projektin ajan vedettyä yhtä köyttä pandemian aiheuttamista haasteista huolimatta.

– Skanskalle sekä suunnittelu- että työmaaorganisaatiolle isot pisteet. Ilman heitä ei tätä kohdetta voisi käydä ihastelemassa tänään. Muutoksia tilattiin, mutta niistä ja niiden tuomista haasteista selvisimme aina parasta mahdollista lopputulosta etsien. Se, miten työmaakohteille varattuja resursseja parhaiten hyödynnetään, vaatii aina monen tekijän sujuvan yhteistyön. Sitä meillä tässä projektissa oli, Mikko Soini ja Petteri Piha toteavat.