Katajanokan vanha jugendmakasiini sai kokonaan uuden elämän

Jungmann on historiaa kunnioittaen toteutettu kokonaisuus, jossa asuminen ja monipuoliset palvelut sulautuvat saumattomasti yhteen. Se on onnistunut esimerkki siitä kuinka hyvällä suunnittelulla ja ennakkoluulottomilla innovaatioilla hankalistakin kiinteistöistä saadaan toimivia ja arkkitehtonisesti kiinnostavia.

Hankkeen tilaaja Mrec Investment Management halusi korkeatasoisen toteutuksen, jossa asumisen laatu ja ekologiset ratkaisut ovat huippuluokkaa. Kohteen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastannut ARCO Architecture Company sai mahdollisuuden ideoida ja toteuttaa laadukasta rakentamista, jossa asumis- ja käyttömukavuus on viety aivan uudelle tasolle. Esimerkkinä uudenlaisesta asumismukavuudesta on rakennuksessa toimivan huoneistohotellin vastaanotto, joka palvelee yhtä lailla talon kaikkia asukkaita sekä kattopiha, mistä löytyy tilat niin kuntoiluun kuin illanviettoon.

Helsingissä rakennetaan jatkuvasti uutta, vaikka kaupungissa on lähes puoli miljoonaa kuutiota tyhjää toimistotilaa. Ne olisi mahdollista saada uusiokäyttöön uusilla innovatiivisilla ratkaisuilla. Myös tämä rakennus toimi aikaisemmin toimistotilana ja oli vuosia tyhjillään. Kohteen pääsuunnittelija Petteri Piha kertoo lähtökohtien olleen erittäin haastavat, mutta myös todella mielenkiintoiset; miten tämän päivän materiaaleilla ja ratkaisuilla luodaan moderni asumisen konsepti, joka istuu luontevasti ja tyylikkäästi historialliseen rakennukseen hyödyntäen vanhaa rakennuskantaa.

Keskeistä suunnittelussa oli tilaajat tarpeet. Kohteeseen tuli saada riittävä määrä asuntoja, jotta projekti olisi taloudellisesti kannattava. Rakennuksen geometriasta johtuen asunnoista tulisi helposti pieniä ja liian syviä, jolloin niiden takaosa jäisi pimeäksi. Ratkaisuksi molemmille puolille taloa avattiin kaksi porraskäytävää, jotka tuovat valoa ja avaavat samalla yhteyden kerrosten välille aina kattopihalle saakka.

Toinen oleellinen haaste oli saada toimiva asukaspiha rakennukseen, joka täyttää jo koko korttelin. Ratkaisuna talon neljännestä kerroksesta purettiin IV-konehuoneet ja niiden tilalle rakennettiin kaupunginmuseon ohjauksessa uusi valokattoinen piha. Vinoon kattopintaan puhkaistiin vielä liukulasiseinillä erotetut isot kattoterassit, joten valopihalta on pääsy myös taivasalle merinäköalan avautuessa eteen.

Julkisivuiltaan suojellun rakennuksen uudistaminen edellytti tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. Oivaltavan suunnittelun tuloksena taloon saatiin 24 uutta ikkunaa, jotka istuivat sujuvasti vanhaan julkisivuarkkitehtuuriin. Kaupunginmuseo ohjeisti myös julkisivun värityksen saneerauksessa, minkä lopputuloksena syntyi myös ulkoapäin kunnostettu jugendhelmi. Piha haluaa kiittää tilaajaa siitä, miten asukkaiden palvelujen tarve otettiin vakavasti ja niitä tarjoavat yritykset mietittiin tarkkaan. Liiketilojen suunnittelu nimittäin lähti liikkeelle katajanokkalaisten omista tarpeista, alueen palveluiden ollessa vähissä. Ihan ensimmäiseksi kaupunginosan asukkailta kysyttiin minkälaisia palveluita he itse alueelle toivovat. Kyselyn perusteella vuokralaisiksi valikoitui ruokakauppa, muutama ravintola, kukkakauppa, kahvila, erilaisia hyvinvointipalveluita sekä Katajanokan ensimmäinen Alko, joka avasi ovensa Alkon perustamisen 90-vuotispäivänä. Jo nyt asukkaiden saaman palautteen perusteella voidaan päätellä, että palveluntarjoajien valinnassa on onnistuttu ja Jungmanniin on syntynyt katajanokkalaisten uusi olohuone.

Alkuperäisen rakennuksen olemusta kunnioittaen voi tuottaa myös ekologisia taloteknisiä ratkaisuja. Jungmannissa onkin yksi Etelä-Suomen suurimpia vesikatolle rakennettuja aurinkovoimaloita. Lisäksi mm. katutason ruokakaupan jäähdytyksen tuottama hukkalämpö kerätään erittäin tehokkaasti talteen ja täten uusiokäyttöön. Ekologisen ja vastuullisen suunnittelun ansiosta rakennukselle onkin myönnetty Platinum LEED, minkä saavutus on osoitus siitä, kuinka vanhastakin rakennuksesta saadaan energiatehokkaasti nykypäiväinen.