As Oy Tampereen Pyynikin Patruuna ja Mestari

Loft-asuntoja vanhassa tehdasmiljöössä

Asuminen Korjausrakentaminen

Sijainti
Tampere

Tilaaja
Aberdeen Standard Investments

Laajuus
5 805 kem² ja 5 525 kem²

Vuosi
2020

Pyynikin Trikoon vanha tehdasalue sijaitsee Tampereella, suojellun Pyynikinharjun ja Pyhäjärven välisellä luonnonkauniilla ranta-alueella.

Vanhaan teollisuuskiinteistöön suunniteltiin korkealaatuisia asuinhuoneistoja, 150 huoneen studiohotelli sekä liiketilaa. Rakennukset ovat asemakaavassa suojeltuja, minkä vuoksi korjaus- ja muutostöissä tuli huomioida niiden kaupunkikuvan kannalta merkittävän luonteen säilyminen.


Rakennuksen ulkoseinät ovat massiivitiiltä ja pilarit, välipohjien palkistot sekä laatat betonirakenteiset. Julkisivun tiilimuuratut osat kunnostettiin ja rapattu osuus uusittiin kauttaaltaan. Ylimmän kerroksen rapattua osaa lukuun ottamatta kaikki ikkunapenkit purettiin ja ikkuna-aukot suurennettiin lattiaan saakka. Joka toiseen ikkuna-aukkoon asennettiin pienet esivalmistetut teräsparvekkeet.

Samoilla periaatteilla suunniteltiin asuinrakennusten seuraava vaihe, 48 huoneistoa käsittävä Pyynikin Mestari. Muutamaan pohjakerroksen asuntoon on oma sisäänkäynti sisäpihalta. Pohjakerrokseen sijoitettiin myös Patruunan ja Mestarin yhteiset sauna- ja kuntoilutilat.