Bassin talo

Suojellun rakennuksen muutos ravintolaksi

Korjausrakentaminen

Sijainti
Keskusta, Turku

Tilaaja
Fast AB Svenska Gården i Åbo

Laajuus
1 610 kem²

Vuosi
2018

Vuonna 1829 rakennetun arvokiinteistön peruskorjaus, käyttötarkoituksenmuutos, modernisointi ja laajennus.

Bassin talon historia ulottuu aikaan ennen Turun paloa, nykyiseen muotoonsa talon rakennutti apteekkari Erik Julin, ja talon suunnittelusta vastasi arkkitehti Charles Bassi. Rakennuksessa on toiminut apteekin lisäksi muun muassa lelukauppa, kangaskauppa ja rautakauppa. Talo on muuttanut olemustaan useaan otteeseen, mutta remontin myötä sieltä on löydetty rakenteita, jotka ovat peräisin ajalta ennen Turun paloa 1827.

Suunnitteluun sisältyi rakennuksen logistiikan ja esteettömyyden parantaminen, entisten toimistotilojen muutos 595 m² ravintolatiloiksi sekä wc- ja keittiötilojen sijoittaminen laajennusosaan. Myös rakennuksen ullakko käyttöönotettiin, ja siellä on nähtävissä jopa Turun palosta säästyneitä rakennusosia.

Suunnittelun tavoitteena oli palauttaa rakennuksen arvokkuus sen aikakautta kunnioittaen ja tämän päivän vaatimukset huomioiden. Peruskorjauksen yhteydessä tehdyssä väri- ja materiaalitutkimuksessa löydettyjä värejä sekä sapluunakuvioita on hyödynnetty sisätilojen pinnoissa. Tiloihin on suunniteltu kiinteiden rakennusosien, pintamateriaalien sekä kiintokalusteiden lisäksi mittatilaustyönä kalusteita ja valaisimia.