Projektit  |  Hotellit

Scandic Grand Central

Eliel Saarisen alun perin suunnittelema ja vuonna 1909 valmistunut Valtion Rautateiden hallintorakennus muutettiin Scandic Hotels -ketjun hotelliksi.

Kategoria
Korjausrakentaminen

Vuosi
2021

Laajuus
28 980 kem²

Sijainti
Helsinki

Tilaaja
NCC Suomi Oy

Scandic Grand Central Helsinki on yksi Suomen suurimmista hotelleista. Rakennuksen vanhaan osaan rakennettiin kokonaisuuteen kiinteästi liittyvä Futudesignin vuoden 2017 kilpailuvoiton mukaan suunnittelema laajennusosa. Arco vastasi myös laajennusosan pääsuunnittelusta.

Rakennus on kiinteästi Helsingin rautatieasemaan liittyvä, kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kokonaisuus, joka oli toiminut lähes sata vuotta rautatiehallinnon pääkonttorina. Suunnittelun vaativuustaso oli poikkeuksellisen vaativa ja rakennus on suojeltu rakennusperintölailla. Yhteistyö Museoviraston kanssa jatkui tiiviinä koko rakentamisen ajan.

Hotellikokonaisuus käsittää lähes 500 hotellihuonetta, joista noin 10 % esteettömiä. Huoneet sijaitsevat hallintorakennuksessa suojeltujen käytävien varrella. Vanhoista seinistä ja suojelluista käytäväovista johtuen huoneet ovat jokaisessa kerroksessa eri kokoisia.

Aamiais-, baari- ja ravintolatiloissa on useita satoja asiakaspaikkoja, kuten myös juhlahuoneistossa, joka on jaettavissa useaksi eri kokoontumistilaksi. Sisustussuunnittelusta vastasi Puroplan Oy. Koronapandemian vuoksi hotellin viralliset avajaiset pidettiin 15.4.2021.