Scandic Grand Central

Päärautatieaseman toimistosiiven muutos suurhotelliksi

Hotellit ja vapaa-aika Korjausrakentaminen

Sijainti
Helsinki

Tilaaja
NCC Suomi Oy

Laajuus
28 980 kem²

Vuosi
2021

Eliel Saarisen alun perin suunnittelema ja vuonna 1909 valmistunut Valtion Rautateiden hallintorakennus muutettiin Scandic Hotels -ketjun hotelliksi.

Scandic Grand Central Helsinki on yksi Suomen suurimmista hotelleista. Rakennuksen vanhaan osaan rakennettiin kokonaisuuteen kiinteästi liittyvä Futudesignin vuoden 2017 kilpailuvoiton mukaan suunnittelema laajennusosa. Arco vastasi myös laajennusosan pääsuunnittelusta.

Rakennus on kiinteästi Helsingin rautatieasemaan liittyvä, kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kokonaisuus, joka oli toiminut lähes sata vuotta rautatiehallinnon pääkonttorina.

Hotellikompleksiin sijoittuu lähes 500 hotellihuonetta, joista noin 10 % on esteettömiä. Huoneet sijaitsevat hallintorakennuksessa suojeltujen käytävien varrella. Vanhojen seinien ja suojattujen käytäväovien vuoksi huoneiden koot vaihtelevat kerroksittain.

Aamiais-, baari- ja ravintolatiloissa on useita satoja asiakaspaikkoja, kuten myös juhlahuoneistossa, joka on jaettavissa useaksi eri kokoontumistilaksi. Sisustussuunnittelusta vastasi Puroplan Oy.

Suunnittelun vaativuustaso oli poikkeuksellisen vaativa ja rakennus on suojeltu rakennusperintölailla. Yhteistyö Museoviraston kanssa jatkui tiiviinä koko rakentamisen ajan.