Gräsa

Viihtyisä asuinkortteli Espoon Olarissa

Asuminen

Sijainti
Olari, Espoo

Laajuus
19 000 brm²

Vuosi
2023

Gräsa sijaitsee Gräsantullin alueella Espoon Suur-Matinkylässä Länsiväylän ja Kehä II:n kainalossa.

Gräsa koostuu kolmesta erikorkuisesta kerrostalosta, jotka muodostavat pohjoiseen päin madaltuvan ja tontin ulkoreunaa pitkin kaartuvan muurimaisen rivin, joka on jaksotettu kuuteen rakennusmassaan. Tontin kolmesta kerrostalosta kaksi ovat 10-kerroksisia ja yksi 7-kerroksinen.

Kaikki asunnot avautuvat etelään tai länteen suojaisalle kansipihalle, josta on myös näkymät kohti rauhallista Piispankallion puistoaluetta. Gräsantörmän, Gräsantullin ja Gräsanportin rajaama alue on jyrkkäpiirteistä luonnontilaista kalliometsää ja osin vanhaa pihamaata. Tontin pihasuunnittelussa on suosittu ratkaisuja, joissa rakennettu ympäristö ja kansipiha limittyvät luonnontilaisen virkistysalueen kanssa mahdollisimman hyvin.

Kaupunkikuvallisesti rakennukset muodostavat dynaamisesti porrastuvan puistokorttelin, jonka sisäpihan julkisivukaari avautuu ilta-aurinkoon, etelään ja länteen. Rakennusten julkisivut on jaettu horisontaalisesti keskeltä kahteen osaan punaisen ja ruskean tiilin eri sävyissä. Tämä muodostaa korttelille eheän, tunnistettavan sekä harmonisen kokonaisuuden. Eteläisimmän rakennuksen korkea nurkka toimii korttelin maamerkkinä. Koska asuntojen parvekkeet avautuvat Piispankallion puolelle, on tämän puolinen julkisivu pääosin lasia ja maalattua betonia. Rakennusten julkisivuja yhdistää samalla valkoisella tiilellä kehystetyt ikkuna-aukot, yhtenäinen tiililaattaelementtiratkaisu sekä kauttaaltaan yhtenäinen sauman väri.

Useat asunnoista avautuvat kahteen – jopa kolmeen – eri ilmansuuntaan, joka tekee asunnoista valoisia ja toiminnallisia. Erilaisia asuntotyyppejä on runsaasti, mikä mahdollistaa erilaisten asumistarpeiden täyttymisen. Autopaikoitus on pääosin osoitettu pihakannen alaiseen pysäköintihalliin ja vieraspaikat pihalle tontin sisäänajon yhteyteen. Pysäköintihallista on esteetön käynti.