Korsholmanpuistikon silta

Kilpailuvoitto Vaasan uudesta maamerkistä

Infrastruktuuri Kilpailut ja tunnustukset

Sijainti
Korsholma, Vaasa

Tilaaja
Vaasan kaupunki, RIL

Vuosi
2019-

Palkinnot
Kutsukilpailun 1. sija

Korsholmanpuistikon silta luo uuden elegantin kerrostuman Vaasan identiteettiin, ilmentäen kaupungin energisyyttä ja suuntautumista tulevaisuuteen.

ARCOn, Swecon ja Lighting Design Collectiven työryhmä voitti Vaasan Korsholmanpuistikon sillan suunnittelukilpailun 2019 ehdotuksellaan Vaaka. Nelikaistainen silta yhdistää Vaasan vanhan keskustan ruutukaava-alueen ja ratapihan toisella puolella sijaitsevan Klemettilän alueen ja siten mahdollistaa osayleiskaavan mukaisen keskustan laajenemisen koilliseen. Tavoitteena oli luoda myös maamerkki uudelle radan varren asuinalueelle ja koko Etelä-Klemettilälle.

Vaa’an meren aaltojen lailla kaareutuvien rakenteiden dynaamisuus muodostaa mieleenpainuvan ja visuaalisesti tasapainoisen kokonaisuuden niin lähietäisyydeltä kuin kaupunkirakenteen akseleitakin pitkin.

Silta on yksinkertaisuudessaan monimuotoinen ja koostuu visuaalisesti kahdesta keskenään samanlaisesta kaarielementistä ja vetotangoista. Kaukaa katsottuna sillan silhuetti vaihtelee kaarien kaltevuuden ja epäsymmetrisen sijoituksen takia katselusuunnan mukaan. Lähietäisyydeltä kaarten siroutta ja dynaamisuutta korostaa myös kolmiomainen poikkileikkausprofiili. Suunniteltu silta on keskilinjalta mitattuna 52 metriä pitkä yksiaukkoinen langerpalkkisilta. Langerpalkkisillassa kaaren vaakavoimat vastaanotetaan päällysrakenteen palkeille eivätkä kohdistu perustuksiin. Siltakaaret ovat poikkileikkausprofiililtaan kolmion muotoisia ja kannattelevat vetotangoin vinopäistä sillan kansilaattaa.