KOy Ilmalan Asema

Helsingin Ilmalaan valmistunut toimistorakennus

Toimistot

Sijainti
Ilmala, Helsinki

Laajuus
19 800 brm²

Vuosi
2018

Sertifioinnit
LEED Platinum

Ilmalan juna-aseman viereen suunniteltu 5-7-kerroksinen toimistorakennus toimii HSY:n ja Hartelan pääkonttorina.

Ilmala on tunnettu Suomen TV- ja radiotoiminnan kaupunkikeskuksena. Lähivuosina Ilmalaan rakennetaan runsaasti lisää toimitiloja, liiketiloja ja asuntoja. Olemme olleet mukana suunnittelemassa useita hankkeita alueella, joista ensimmäisenä valmistui Koy Ilmalan Asema. Sijainti on mitä optimaalisin, sillä rakennus sijaitsee aivan juna-aseman vieressä. Rakennus toimii muun muassa HSY:n ja Hartelan pääkonttorina.

Rakennuksen massoittelu on dynaamista ja monitasoista, joka luo rakennuksesta soljuvan ja keveämmän tuntuisen. Kaupunkikuvallisesti rakennus yhdistää tulevan kaupunkirakenteen eri teemoja ja suuntaviivoja, sekä myös Ilmalan torin ja aseman korkomaailmat. Rakennusmassaa ja julkisivuratkaisua on tarkoitus jatkaa tulevissa ympäröivissä hankkeissa.

Julkisivujen umpiosien materiaali on valkobetoni, joka kiertää rakennuksen kaikki julkisivut. Umpiosia rytmittää samaa betonirakennetta oleva siiveke, jonka sijainti vaihtelee ikkunoiden molemmin puolin. Umpiosien välissä on korkeat toimistotilojen ikkunat ja ikkunoiden välissä välipohjien kohdalla tumma metallilevy. Hakamäentien suuntaan julkisivu on rytmitetty korkeilla profiililasiseinillä luoden mielenkiintoisia valo-olosuhteita. Ilmalantorin liittyvät maantasokerroksen ulkoseinät ovat profiililasiseiniä.

Julkisivulinja on alimmista kerroksista osittain sisäänvedetty muodostaen suojaavan arkadin sisäänkäynneille. Sisäänvetojen alakatot ovat puuverhoiltuja. Sokkelit, tukimuurit ja ulkoportaat ovat luonnonkivilaatoilla verhoiltuja. Vesikatolla on aurinkopaneelit, joilla tuotetaan osa kiinteistön sähkötarpeesta.

Hankkeessa toteutettiin uudentyyppistä laajaan tasoon sijoittuvaa monitilatoimistoa. Tasot ovat yhteydessä toisiinsa aukkojen ja sisäportaiden välityksellä. Rakennuksessa on täten myös avara ja valoisa atriumpiha, joka on oiva paikka oleskelulle ja lounastauolle. Se tuo myös luontevasti ihmisiä yhteen ja mahdollistaa spontaanit kohtaamiset työn ohessa. Ylempien kerrosten toimistotilat avautuvat atriumiin lasiseinien välityksellä.

Rakennuksen kellarissa on kaksikerroksinen puolilämmin pysäköintihalli, talotekniikkaa sekä varastoja. Ilmalantorin puoleisen korkeamman rakennusosan katolla on yhteistila. Torin tasolla sijaitsee pääsisäänkäyntiaulan lisäksi suosittu lounasravintola. Talon toinen sisäänkäynti sijaitsee Televisiokadun varrella, jossa rakennusmassa muodostaa kolmiomaisen aukion.