Tapiola Tuultenristin asuintalot

Kolme uniikkia asuinkerrostaloa Tapiolaan

Asuminen

Sijainti
Tapiola, Espoo

Tilaaja
YIT Suomi Oy

Laajuus
20 500 brm²

Vuosi
2019-

Tapiolaan, Ainoan lähettyville, on rakenteilla kolme uutta asuinkerrostaloa sekä yksi toimistorakennus.

Tapiolan Tuultenristin asuintalot Itätuuli, Länsituuli ja Etelätuuli muodostavat omaleimaisen kokonaisuuden täydentäen Tapiolan mittavaa arkkitehtuurihistoriaa. Korttelin rakennusten massat ovat pohjamuodoltaan vinosuunnikkaita eli romboideja – tällä on saavutettu mielenkiintoisempia ja avarampia näkymiä rakennusten lomasta sekä saatu asunnot avautumaan paremmin edullisiin ilmansuuntiin.

Rakennukset ovat erikorkuisia pistetaloja, joista korkeimmat ovat 12-kerroksisia. Niiden kellarikerroksista on yhteys pysäköintihalliin ja Itätuulentielle. Kansitasolla, Itätuulenkujalla, sijaitsevat Sammonsillalle avautuvat liiketilat sekä asukkaiden yhteistilat, pesula, talosauna ja kuivaushuoneet sekä ulkoilu- ja lastenvaunuvarastot. 12-kerroksisten rakennusten etelä- ja pohjoispäädyt ovat sisäänvedettyjä.

Asuntojen suunnittelussa on haluttu korostaa avaria näkymiä, jotka avautuvat moneen eri suuntaan. Tämä myös tekee asunnoista valoisia. Kaikissa asunnoissa on lasitettu parveke, joka lisää asumisviihtyvyyttä. Erilaisia asuntotyyppejä on runsaasti, jotta mahdollisimman monen asukkaan asumistarpeet täyttyisivät. Useassa asunnossa on sauna ja vaatehuone.

Ensimmäisen kerroksen julkisivut ovat mattapintaista, hiottua, mustaa betonia ja ylempien kerrosten julkisivut valkobetonia. Valkobetonisten seinien ulkokuoressa on säännöllinen, sisäänvedetty ruudukko, jonka sisäosa koostuu pronssinvärisistä levystä, ikkunasta sekä ikkunan edessä olevasta perforoidusta levystä. Rakennuksen liidokkimainen katto muodostuu kulmittaisesta sisäjiiristä ja sen muotokieli käy vuoropuhelua ns. taskumattitalojen kanssa sekä Aarne Ervin suunnitteleman Keskustornin kanssa.

Tapiolan Tuultenristin asuintaloista Itätuuli on valmistunut ja saanut uudet asukkaansa syksyllä 2023.