GRAND HANSA YHDISTÄÄ KAKSI HISTORIALLISESTI MERKITTÄVÄÄ ARVORAKENNUSTA, KALEVAN TALON (Entisen HOTELLI SEURAHUONEEN TILAT) JA UUDEN YLIOPPILASTALON, SEKÄ HANSATALON KORKEATASOISEKSI HOTELLIKSI.
Arco on toiminut hankkeessa sen kehitysvaiheesta alkaen, vastaten kohteen arkkitehti- ja pääsuunnittelusta.
Hotelli tarjoaa 224 korkeatasoista huonetta ja sviittiä, Hansa Café Bar & Brasserie -ravintolan, upean cocktail-baarin kaupungin kattojen yllä, yli 700 m2 kokous- ja juhlatilat, yli 300 m2 täysin varustellun kuntosalin, sekä ylellisen Spa- ja saunaosaston. Hankkeessa on sitouduttu OECD:n vastuullisen liiketoiminnan periaatteisiin. Suunnittelu- ja rakennusvaiheissa kiinnitettiin erityistä huomiota vastuullisiin valintoihin ja toimintaan myös alihankkijoiden sekä operaattorien toiminnassa.
Rakennukset ovat aikansa tunnetuimpiin arkkitehteihin kuuluvien Armas Lindgrenin ja Wivi Lönnin merkittävimpiä töitä. Armas Lindgrenin ja Wivi Lönnin yhdessä suunnittelema Uusi Ylioppilastalo valmistui 1910, Armas Lindgrenin suunnittelema Kalevan talo vaiheittain 1913–14.
Molemmat rakennukset on suojeltu asemakaavalla, julkisivujen lisäksi myös keskeisten sisätilojen suojelusta on määrätty kaavassa. Suunnittelua edistettiin tiiviissä vuorovaikutuksessa kaupunginmuseon kanssa.
Kalevan talon (Kaivokatu 12) ja Uuden Ylioppilastalon (Mannerheimintie 5) tilojen yhdistämistä oli tutkittu jo aiemmin 2010-luvun loppupuolella, mutta suunnitelmat olivat kaatuneet rakennusten vaikeaan yhteenliitettävyyteen, mm. kahden eri kiinteistön eri korkeusasemissa sijaitsevien välipohjien aiheuttamien ongelmien takia.
Arcossa kehitettiin konsepti, jossa Kalevan talon vanhan sisäpihan kautta johdetulla uudella yhdyssillalla ja sen molempiin päihin sijoitetuilla uusilla hissiyhteyksillä mahdollistettiin sujuva asiakasliikenne. Samalla vanha sisäpiha katettiin ja siitä tuli puolilämmintä sisätilaa. Aiemmin sisäpihan kautta toimineet Kalevan talon huoltoyhteydet puolestaan korvattiin sisäpihan läpi toteutetun maanpinnan alapuolisella uudella huoltokäytävällä, joka yhdistää Mannerheimintie 3-5 -kiinteistössä sijaitsevan maanalaisen pysäköinti- ja huoltohallin Kalevan taloon.
Uutta vuokrattavaa tilaa luotiin Uuden Ylioppilastalon yhteyteen 1981 valmistuneen Hansatalon korotuksella, Kaivokatu 12:n ullakon osittaisella käyttöön ottamisella sekä Uuden Ylioppilastalon kulmatornin muuttamisella yleisötilaksi. Tornin yläosa oli toiminut aiemmin osin IV-konehuoneena, osin kylmänä ullakkona. Tornin sisätilamuutoksen yhteydessä tilaa ympäröivä pylväskäytävävyöhyke muutettiin vesikatosta yleisölle avoimeksi ulkoterassiksi. Hansatalon korotuksen aikana todettiin, että 1981 valmistunutta julkisivua ei voida muuttaa käyttötarkoituksen muutoksen edellyttämälle paloturvallisuus- ja äänieristystasolle, jolloin julkisivu päätettiin uusia. Uusi julkisivu suunniteltiin moderniksi ja kaupunkikuvallisesti Kaivopihan ympäristöön sopivaksi.
Lisäkerrosala ja Hansatalon korotushanke mahdollistuivat hankkeen yhteydessä toteutetun Arcon viitesuunnitelmiin perustuvan kaavamuutoksen kautta.
Käyttötarkoituksen muutosten ja tilamuutosten lisäksi kiinteistöihin suoritettiin mittavia teknisiä perusparannuksia. Kaikki hotellia palveleva talotekniikka ja hissit uusittiin. Julkisivujen rapattuja pintoja uusittiin tarvittavilta osin ja kaikki rappauspinnat maalattiin. Ei-alkuperäisiä ikkunoita uusittiin, Mannerheimintien puolella ikkunoita uusittaessa palautettiin myös alkuperäiset ruutujaot. Kalevan talon kadun alkuperäiset tammi-ikkunat kunnostettiin puusepäntyönä ja niiden äänieristystä parannettiin. Kalevan taloon graniittijulkisivua korjattiin uusin vedeneristyksin ja graniittiosin. Kalevan talon välipohjien täytteet uusittiin kokonaan, Uuden Ylioppilastalon osittain. Uuden Ylioppilastalon alapohjaa laskettiin valmistuskeittiön alueella. Kiinteistöjen mainoslaitesuunnitelma kokonaisuutena päivitettiin. Julkisivuvalaistus uusittiin. Pimeinä olleet julkisivut ja niiden koristeaiheet valaistaan hillitysti.