Solo Sokos Hotel Torni

Ikonisen hotellin peruskorjaus ja konsepti

Hotellit ja vapaa-aika Korjausrakentaminen

Sijainti
Helsinki

Tilaaja
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma

Laajuus
8 500 kem²

Vuosi
2022

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Solo Sokos Hotel Torni avautui uudistuneena yleisölle huhtikuussa 2022.

Helsingin ytimessä sijaitseva Hotelli Torni on kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus. Vuonna 1931 valmistuneen hotellin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Jung & Jung ja se edustaa ulkoarkkitehtuuriltaan klassismia. Peruskorjauksessa uusittiin talotekniikka kokonaisuudessaan, välipohjat puhdistettiin ja lähes kaikki pinnat ja kalusteet uusittiin. Myös huollon logistiikkaa parannettiin muun muassa uusimalla hissit. Arco vastasi historiallisen Hotelli Tornin laajamittaisen peruskorjaushankkeen rakennus- ja pääsuunnittelusta.

Esteettömyyttä parannettiin muokkaamalla Kalevankadun puoleinen sisäänkäynti esteettömäksi. Kyllikin asuinkiinteistön puolen sisäpiha uusittiin ja sinne suunniteltiin kesällä ulkoterassia palveleva pihakioski. Myös Kyllikin vesikatto uusittiin ja vanhaa korotusosaa laajennettiin nykyaikaisen ilmavaihtotekniikan mahduttamiseksi katon alle. Kaikki vesikaton muutokset ja uudet iv-puhaltimet rajattiin sisäpihan puolelle, jotta ne näkyisivät mahdollisimman vähän katukuvassa.

Hotellin julkisivut sekä vanhat ovet ja ikkunat kunnostettiin, ja niihin pyrittiin tekemään mahdollisimman vähän muutoksia. Tornin klassismia edustava selkeä ja yksinkertainen julkisivu, kuten myös Kyllikin kauniisti ornamentoitu julkisivu tulevat upeasti esille uusitun VALOA designin suunnitteleman julkisivuvalaistuksen myötä.

Hotelli Tornin alkuperäisestä sisustuksesta ja sisäpinnoista suojeltiin muutamat jäljellä olevat alkuperäiset pinnat ja sisustuselementit; muun muassa pääsisäänkäynnin tuulikaappi, eteisaula ja vanha asiakashissi. Kyllikin puolella suojeltiin muutaman hotellihuoneen kaakeliuuni sekä tuulikaapin näyttävä maalaus.

Uudistettu Hotelli Torni on yksi Helsingin näkyvimmistä maamerkeistä ja se on S-ryhmän uusi lippulaivahotelli.

Suunnittelimme myös Tornin sisäpihan maisemoinnin. Pihasta suunniteltiin houkutteleva keidas runsaalla kasvillisuudella ja tunnelmallisella valaistuksella. Materiaalit ja rakenteet korostavat historiallisen rakennuksen henkeä.