Hakaniemen lippuhalli ja metroasema

Hakaniemen metroaseman pohjoisen sisäänkäynnin uudistaminen

Infrastruktuuri

Sijainti
Hakaniemi, Helsinki

Tilaaja
HKL

Laajuus
3 500 brm²

Vuosi
2023

Hakaniemen metroaseman pohjoisen sisäänkäynnin uudistaminen ajoittui viereisen Lyyra-korttelin rakentumisen ja Siltasaarenkadun kävelykadun kunnostuksen yhteyteen.

Lippuhallin uuden ilmeen perustana on matkustamisen saapumiskokemuksen nostaminen uudistuvan lähiympäristön ja uusien metroasemien tasolle. Lippuhallin kuvioitu valokatto luo tunnistettavan ilmeen tilaan ja luo valaistuksen keinoin miellyttävän ja turvallisen saapumisen metrolle ja metrosta.

Materiaaleina lippuhallialueella käytetään vaaleaa luonnonkiveä portaikoissa, vaaleaa mosaiikkibetonia lippuhallin lattiassa, kuparin sävyistä metallisälettä, metallikasettia sekä keraamista laattaa seinissä ja ruostumatonta terästä täydentävissä osissa. Tilojen pintojen uusimisen yhteydessä lisätään esteettömän liikkumisen opasteita.

Lyyra-kortteli liiketiloineen rajautuu ja avautuu lippuhalliin, ja katutasolla metron sisäänkäynnit integroituvat uudisrakennuksiin. Hakaniementorin puoleiset sisäänkäynnit ja lippuhalli on uudistettu aiemmin. Lippuhallin olevia liiketiloja laajennettiin ja rakennettiin kaksi uutta liiketilaa. Myös wc-tiloja uudistettiin. Lippuhallissa ja siihen liittyvissä tiloissa uusittiin pinnat ja tekniikkaa sekä liukuporras asennettiin Toisen linjan sisäänkäyntiin.

Metro- ja raitiovaunukuljettajien simulaattorikoulutustila rakennettiin entisen valvomotilan paikalle. Samaan yhteyteen rakennettiin työtilat kouluttajille. Lisäksi teknisiä tiloja uusittiin, ja tilojen energiatehokkuutta ja paloturvallisuutta parannettiin.