Kivihaantie 7

asuinkortteli helsingin keskuspuiston viereen

Kaupunkisuunnittelu

Sijainti
Kivihaka, Helsinki

Tilaaja
SBB Samhällsbyggnadsbolaget

Laajuus
30 000 kem²

Vuosi
2022-

Kortteli on suunniteltu melulta suojautuvaksi, reunoiltaan sulkeutuvaksi kukkulakaupungiksi, joka avautuu eteläiselle kalliomäelle.

Suunnittelutyö käynnistyi Helsingin kaupungin yhdessä tilaajan kanssa järjestämällä kilpailulla, jossa tutkittiin veripalvelukeskuksen korttelin muuttamista asumisen ja palveluasumisen käyttöön joko purkamalla tai säilyttämällä veripalvelukeskuksen rakennus.

Säilyttävässä vaihtoehdossa hoiva-asuminen ja yhteistilat sijoitettiin veripalvelun rakennukseen ja asuminen ympärille. Uudisrakentamisen vaihtoehdossa rakennukset muodostuvat yhteisen korttelipihan ympärille. Jatkosuunnittelun pohjaksi valikoitui uudisrakentamisvaihtoehto.

Suunnittelualue sijaitsee Hämeenlinnanväylän ja keskuspuiston väliin jäävällä alueella. Kortteli rajautuu eteläosasta luonnonkalliomäkeen. Kallioon on louhittu luolasto varastokäyttöön.

Kortteli on suunniteltu melulta suojautuvaksi, reunoiltaan sulkeutuvaksi kukkulakaupungiksi, joka avautuu eteläiselle kalliomäelle. Kalliomäen puoleiset rakennukset on istutettu hienovaraisesti nousevaan rinteeseen, siten että kalliomaasto jatkuu rakennusten väleihin. Korttelin suunnittelussa otettiin teemaksi tutkia puurakentamisen mahdollisuuksia kaupunkiympäristössä.