Kruunuvuorenrannan keskuskortteli Kruunis

ASUMISEN JA PALVELUT YHDISTÄVÄ KAUPUNKIKORTTELI

Hybridi Kilpailut ja tunnustukset

Sijainti
Kruunuvuorenranta, Helsinki

Laajuus
Asuminen 21 200 brm² + Liiketila 20 500 brm²

Vuosi
2019-

Palkinnot
Tontinluovutuskilpailun 1. sija

Kruunuvuoren keskuskortteli koostuu kolmesta rakennusryhmästä ja jalankulkijoille varatusta kaupunkitilasta.

Kruunuvuorenranta on kehittyvä kaupunginosa Itämeren läheisyydessä, vastapäätä kantakaupunkia. Alue kehittyy vaiheittain ja muuntautuu joustavasti kaupunkilaisten tarpeiden mukaan tarjoten samalla vaikuttavia merimaisemia ja saaristoluontoa. Kruunusillat -raitiotien myötä alue tulee yhä lähemmäksi kantakaupunkia, kun keskustaan pääsee vartissa raitiovaunulla. Kruunuvuorenrantaan on suunniteltu 13 500 asukasta ja lähes tuhat työpaikkaa.

Kruunis on aktiivinen keskuskortteli, josta rakentuu monipuolinen asumisen ja Kruunuvuorenrannan alueen palveluiden keskus. Kestävä kaupunkikompleksi tarjoaa asumista ja monipuolisia lähipalveluita niin uusille kuin nykyisille asukkaille – kaksi supermarkettia, päivittäispalveluita, erikoisliikkeitä sekä kahvila- ja ravintolapalveluita.

Ehdotuksen arkkitehtuuri on puhdaspiirteistä, jolla tuodaan esiin korttelin voimakasluonteista massoittelua. Tiilijulkisivujen sävyt vaihtelevat pistetalojen vaalean harmaista matalampien massojen tummempiin sävyihin. Rakennusten aukotus on kaupunkimaisen rauhallista ja selkeää. Kyläaukion keskeistä roolia korttelin sisällä on korostettu maantasokerroksen umbrabetonisilla julkisivuilla. Lämminsävyiset umbrajulkisivut yhdessä keskeisen laiturin kanssa muodostavat lämpimän elämänmakuisen keskustakorttelin sydämen.

Kruunikseen on suunniteltu monipuolinen valikoima erilaisiin elämäntilanteisiin sopivia koteja merimaisemin. Senioreiden, lasten, sinkkujen, erilaisten perheiden ja työnteon muodot kohtaavat luontevasti. Koska palvelut sijaitsevat samassa korttelissa, keskusta on lähellä ja viereen on tulossa sekä päiväkoti että koulu ovat asumisen tarpeet ensiluokkaiset. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan samaan aikaan, kun Kruunusillat ja ratikkayhteys valmistuvat.

Korttelin keskeisestä kyläaukiosta on muodostettu aktiivinen oleskeluun ja viihtymiseen kannustava yhteinen olohuone, joka muodostaa korttelin selkärangan. Merellisessä ympäristössä otetaan aurinkoa, esiinnytään, leikitään, nautitaan kahvista ja levätään. Kyläaukion oleellisena keskipisteenä toimii yhteistila Laituritalo. Suunnitelmassa on myös huomioitu kestävyystavoitteita. Kruunuvuoren keskusyksikön energiajärjestelmä hyödyntää luonnollisia energialähteitä. Asunnot on suunniteltu muuntojoustaviksi ja asuntotyyppejä on runsaasti erilaisia. Materiaalivalinnoissa on panostettu kestävyyteen.