Sävelpuisto

1500 kodin alue lähellä vettä ja luontoa

Asuminen Kilpailut ja tunnustukset

Sijainti
Järvenpää

Tilaaja
NCC Suomi Oy

Laajuus
11 000 kem²

Vuosi
2020-

Palkinnot
Kutsukilpailun 1. sija

Kilpailun järjestäjä
Järvenpään kaupunki

Arco voitti maisemallisesti tärkeän, Järvenpään Sävelpuiston alueen kehittämisestä järjestetyn suunnittelukilpailun.

Sävelpuisto on puurakentamiseen perustuva, tähtimäisten kerrostalojen ja pysäköintilaitosten päälle sijoitettujen rivitaloasuntojen kokonaisuus. Suunnitelman myötä Sävelpuistosta kehitetään yhteistyössä NCC:n kanssa maisemaan sulautuva portti, jossa Tuusulanjärven kulttuurimaisema nivotaan puurakentamisella luontevasti kaupunkikeskustaan.

Korttelin massoittelun lähtökohta oli tehdä rakennetun ympäristön ja maisematilan rajasta limittyvä sekä saada rakennusten tähtimäisen muodon myötä katujulkisivusta vaihteleva ja mielenkiintoinen avaamalla näkymiä useisiin suuntiin. Samalla eri suuntaiset julkisivut luovat rikkaan valon ja varjon vaihtelun. Maltillisesti nousevat ja laskevat lapekatot tekevät silhuetista maisemakuvaan hyvin istuvan.

Massoittelu luo vaihtelevia ja suojaisia ulkotiloja ja synnyttää kortteliin yhteispihojen sarjan. Korttelin kauppa on sijoitettu eteläisimmän asuinkerrostalon maantasokerrokseen, jolloin se nivoutuu osaksi korttelia. Korttelin sisäosaan on saatu lisää avaruutta viemällä rivitaloasuminen pysäköintilaitoksen päälle. Tällä on luotu rivitaloasumiselle uudenlaista sisältöä ja uutuusarvoa. Ylös nostetuista rivitaloista avautuu pitkiä näkymiä ja pihat ovat omassa rauhassaan kerrosta ylempänä.