Kvartto

Teollisuus- ja toimistorakennuksen muutos asuinkerrostaloksi

Asuminen Korjausrakentaminen

Sijainti
Lauttasaari, Helsinki

Laajuus
8 200 brm²

Vuosi
2016

Suunnittelimme Lauttasaaressa Perttulantiellä sijaitsevasta teollisuus- ja toimistorakennuksesta asuinkerrostalon.

Lauttasaari on tunnettu merellisyydestään ja on suosittu kaupunginosa aivan Helsingin keskustan kupeessa. Suunnittelimme vanhasta teollisuusrakennuksesta uusia asuntoja osoitteeseen Perttulantie 6.

Alun perin kirjapainoksi suunnitellussa rakennuksessa oli vankka runko, nauhaikkunat ja hienot sienipilarit, mitkä loivat hyvät edellytykset loft-henkisille asunnoille, joissa oli mahdollista räätälöidä asunnon tilajakoa asukkaan tarpeiden mukaan.

Itä- ja länsipuolella rakennuksen naapureina on asuintaloja, pohjoispuolella Pajalahden puisto ja eteläpuolella toimistorakennus. Lähietäisyydellä sijaitsevat mm. Merikylpylän uimaranta, päiväkoti, palvelutalo, ostoskeskus ja Lauttasaaren metroasema.

Syvärunkoinen rakennus avattiin keskeltä ja näin syntyneeseen korkeaan tilaan muodostui luontevasti lasikatteinen sisäpiha, jonka ympärille asunnot ryhmitettiin. Sisäpihan kaarevat aukot loivat ainutlaatuisen tilan muodostaen rakennukselle vahvan identiteetin. Ensimmäiseen kerrokseen luotiin asukkaiden yhteiskäyttöön kerhotila.

Asuntojen yhteistilat sijoitettiin maantaso- ja kellarikerrokseen. Pääasialliseksi julkisivumateriaaliksi valikoitui valkoinen rappaus, ylempiin kerroksiin metallilevy. Maantasokerroksen julkisivu on tummaa kiveä. Parvekekaiteissa on silkkipainettu pystyraitakuvio.

Ylimpiin kerroksiin rakennettiin uusia kattohuoneistoja. Lisärakentaminen nosti rakennuksen räystäskorkeuden viereisten asuintalojen tasolle. Uusien kattokerrosten julkisivulinja vedettiin sisäänpäin, jolloin asunnoille saatiin isot ulkoterassit ja varmistettiin hyvät valokulmat alas pihoille.