Lyyra

Kallion uusi maamerkki

Hybridi Hotellit ja vapaa-aika Kilpailut ja tunnustukset

Sijainti
Hakaniemi, Helsinki

Tilaaja
Ylva

Laajuus
28 000 brm²

Vuosi
2023

Palkinnot
Tontinluovutuskilpailun 1. sija

Lyyra-kortteli yhdistää tiiviin kaupunkirakenteen, monipuoliset toiminnot ja ihmisläheisen mittakaavan.

Kaksivaiheisen kilpailun voittanut, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Ylvan kanssa kehitetty, Lyyra-ehdotus perustuu ajatukseen muodostaa kahdesta kävelykadun erottamasta tontista kortteli, joka tarjoaa monipuoliset tilat työn tekemiseen, illanviettoon, majoittumiseen, päivittäiseen asiointiin ja asumiseen. Sijainti julkiliikenteen solmukohdassa varmistaa hyvän saavutettavuuden.


Toimitilojen ja asuntojen lisäksi korttelissa on myös ruokakauppa, ravintolamaailma, hotelli sekä kattoravintola. Toimistotilat on toteutettu käyttäjille sovitettuina muuntojoustavina monitilatoimistoina. Rakennusten jalustaosien liiketilojen ravintolat ja kahvilat avautuvat suoraan kadulle kantakaupunkimaisesti. Kellarikerrosten ravintolamaailma- ja liiketilat liittyvät rakennusten alla olevaan kunnostettuun metron lippuhalliin.

Rakennusten välinen Siltasaarenkatu on osa kaupunkikuvallisesti merkittävää Unioninkadun akselia, joka ulottuu Tähtitorninmäeltä Kallion kirkolle. Lyyra- suunnitelmassa Siltasaarenkatu kehitettiin terassoiduksi kävelykaduksi, jossa kadun keskiosa on jalankulkualuetta ja reunoilla on ravintoloiden ja kahviloiden terasseja.

Korttelin rakennusten muotoilussa huomioitiin olevan kaupunkirakenteen täydennysrakentamisen haasteet jakamalla jalustaosan yläpuolelle nousevat massat pienempiin osiin ja muotoilemalla siten, että rakennusosien väliin jää näkymälinjoja naapuritalojen asukkaille. Täyteen rakennettujen tonttien rakennusmassojen väliin suunniteltiin istutetut terassipihat viherkeitaiksi.

Rakennusten julkisivumateriaalit peilaavat viereisten rakennusten Ympyrätalon, Arena- talon ja muiden lähiympäristön rakennusten materiaali- ja väripalettia. Julkisivujen vaalean sävyinen eläväpintainen tiiliruudukko skaalautuu kerroskorkeuden mukaan. Kullakin rakennusosalla on oman sävyiset patinoidut kupariset ikkunanpieliverhoukset. Metallinen kuviolevykaide terasseilla ja asuntojen ranskalaisissa parvekkeissa on saanut innoituksensa Uuden ylioppilastalon metallikaiteista.

Lyyran elinkaaren hiilijalanjälki on arvioitu, ja materiaalien hyötykäytölle ja rakennusten jalanjäljen pienentämiselle asetettiin kunnianhimoiset tavoitteet. Rakennukset täyttävät Suomen ympäristöministeriön säätelemän A-energialuokan. Lyyran tiloille haetaan LEED Platinum ja WELL-sertifikaatteja. Lyyran työmaa on mukana Inklusiivinen työmaa -hankkeessa, joka on yksi OECD:n Business 4 Inclusive Growth -verkoston pilottihankkeista.