Siltasaarenportti

Projektit  |  Kilpailut

Lyyra

Lyyra-kortteli yhdistää tiiviin kaupunkirakenteen, monipuoliset toiminnot ja ihmisläheisen mittakaavan. Lyyra on vauhdilla kehittyvän Kallion uusi maamerkki ja tuo alueen asukkaiden ulottuville kymmenittäin uusia kahviloita, ravintoloita ja palveluita sekä laadukasta ja vastuullisesti rakennettua toimistotilaa tekijöille luoda ja kasvaa.

Vuosi
2019-

Laajuus
28 000 brm²

Sijainti
Hakaniemi, Helsinki

Tilaaja
Ylva

Urakoitsija
Haahtela Oy

Rakennuttaja
Ylva

Siltasaarenportti


Kaksivaiheisen kilpailun voittanut, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Ylvan kanssa kehitetty, Lyyra-ehdotus perustuu ajatukseen muodostaa kahdesta kävelykadun erottamasta tontista kortteli, joka tarjoaa monipuoliset tilat työn tekemiseen, illanviettoon, majoittumiseen, päivittäiseen asiointiin ja asumiseen. Rakennusten jalustaosien liiketilat avautuvat suoraan kadulle kantakaupunkimaisesti.

Lyyra-hankkeen kantavana ajatuksena on, että Helsingin menestys kansainvälisessä kilpailussa perustuu tieteen, tutkimuksen ja yritysten yhteistyöhön, ja siitä syntyviin oivalluksiin ja kasvuun. Tällaisen yhteistyön mahdollistaminen keskellä kaupunkia houkuttelee kansainvälisen tason huippuosaajia, mahdollistaa ideoiden nopeamman leviämisen ja synnyttää aidosta tarpeesta syntyviä käyttäjälähtöisiä ratkaisuja. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kiinteistö- ja HYY Yhtymän Lyyra -hanke tuo Helsinkiin kansainvälisesti houkuttelevan tieteen ja talouden korttelin, jolla on erinomainen sijainti ja tiiviit yhteydet seudun korkeakouluihin ja kasvuyritysalustoihin. Lyyran rakennuttaa Ylva, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama yritys.

Siltasaarenportti
Siltasaarenportti

Sijainnista on tullut entistä tärkeämpi tekijä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa. Lyyraan on helppo tulla, ja korttelista on suora kulkuyhteys kaikkialle Helsinkiin. Lyyran toimistot ja palvelut sijaitsevat suoraan Hakaniemen metroaseman yläpuolella, ja raitiovaunut ja bussit pysähtyvät aivan Lyyran etuoville. Helsingin Yliopistolle on kävelymatka ja Aalto-yliopistoon pääsee nopeasti metrolla. Pasila–Vallila–Kalasatama-akselin varrella sijaitsevat myös muun muassa Vallilan yritysalue pääkonttoreineen, Sörnäisten metroasema sekä Suvilahden tapahtuma-alue. Niiden ympärillä on asuntovaltaisia kaupunginosia, joista Kallio on Helsingin tiiveimmin asuttu.

Siltasaarenportti

Lyyra palvelee yliopistoa tarjoamalla sen eri puolilta maailmaa tuleville tutkijavieraille asuntoja, jotka sijaitsevat lähellä yliopistoa, keskustaa ja Lyyran tarjoamia palveluja. Tieteen ja talouden kortteli palveluineen ja vieraat tervetulleeksi toivottavine ihmisineen varmistavat, että kaukaakin tulevat kotiutuvat pian osaksi paikallista yhteisöä.

Lyyraan palvelut ovat monipuoliset, asuntojen ja toimitilojen lisäksi rakennukseen on myös tulossa ruokakauppa, tapahtumakeskus, StartUp Hub, hotelli sekä kattoravintola Sfääri, joka on koko kaupungin avoin kohtaamispaikka Kallion kattojen yllä. Ensimmäisissä kerroksissa on myös paljon tilaa ravintoloille ja kahviloille, jotka houkuttelevat Kallion asukkaita luokseen viettämään vapaa-aikaa. Toimistotilojen suunnittelussa lähtökohtana on ollut monet erilaiset käyttötarkoitukset ja joustavat tilan jaot, jotta yhteistyö eri käyttäjien välillä olisi mahdollisimman mutkatonta.


Vastuullisuus on huomioitu hankkeessa erityisen tarkkaan. Lyyran elinkaaren hiilijalanjälki on arvioitu, ja materiaalien hyötykäytölle ja rakennusten jalanjäljen pienentämiselle on asetettu kunnianhimoiset tavoitteet. Lyyran tiloille haetaan LEED Platinum-sertifikaattia. Lisäksi tilat tähtäävät Suomen ympäristöministeriön säätelemään A-energialuokkaan eli korkeimpaan mahdolliseen. Lyyran työmaa on mukana Inklusiivinen työmaa -hankkeessa, joka on yksi OECD:n Business 4 Inclusive Growth -verkoston pilottihankkeista.

Siltasaarenportti