Latvus

Malminkartanon keskiosan suunnittelukilpailun voitto

Kilpailut ja tunnustukset Kaupunkisuunnittelu

Sijainti
Malminkartano, Helsinki

Laajuus
105 500 kem²

Vuosi
2021-

Palkinnot
Kutsukilpailun 1. sija

Kilpailun järjestäjä
Sponda, Helsingin Kaupunki

Latvus on tulevaisuuteen katsova tulkinta urbaanista yhteisöllisestä elämisestä, luonnon helmassa rautatieaseman päällä.ARCO voitti kilpailun ratkaisullaan, joka perustuu viiteen lähtökohtaan:

1. Kartanonmetsä on näkyvä ja läsnä

Malminkartanon sykkivänä sydämenä on metsä, mikä kietoutuu tulevien ja olemassa olevien kortteleiden kautta osaksi kaupunkitilaa. Massoittelu sekä liikkuminen on optimoitu vahvistamaan metsän näkyvyyttä sekä monipuolista ja saavutettavaa virkistyskäyttöä koko Malminkartanon alueelta. Metsästä pyritään säilyttämään mahdollisimman suuri osa luonnontilassa, myös kortteleiden välissä, tehden siitä symbioottinen osa kaupunkiympäristöä.

2. Asunnot ovat yhteydessä luontoon

Asunnot avautuvat kohti metsää ja pihoja, ja pihat ovat yhteydessä metsään. Kattoterasseilla ja parvekkeilla ollaan keskellä latvustoa, pitkien näkymien ääressä. Rakennusten sijoittelussa on myös huomioitu ympäröivien kortteleiden näkymät kohti metsää. Ratkaisu mahdollistaa auringonvalon pääsyn rakennusten välistä luontoon ja edelleen kohti pohjoisia naapurikortteleita.

3. Malminkartanon paikan henki säilyy

Rakennusten arkkitehtuuri on monipuolista, leikkisää ja materiaalin käsittelyltään kokeilevaa. Korttelirakenne, kattomuotojen moninaisuus ja julkisivujen käsittely tekee 2020-luvun tulkintaa Malminkartanon alkuperäisistä tavoitteista ja mittakaavasta. Selkeästi rajatut urbaanit katutilat ja olemassa olevaa täydentävä massoittelu kuroo yhteen ja viimeistelee Malminkartanon monipuolisen kaupunkirakenteen.

4. Uudella kerrostumalla on selkeä oma identiteetti

Kukkulan kuningattarena Latvus luo oman selkeän ja kutsuvan kaupunkirakenteellisen kokonaisuutensa. Korttelikohtaiset variaatiot asuntotypologioissa, materiaaleissa ja kattomuodoissa ovat dialogissa naapurikortteleidensa kanssa. Yhdistettynä rakennusten vaihteleviin kerroslukuihin ratkaisu luo jäntevää kaupunkiympäristöä ja vaiheittain muuntuvia näkymiä. Yhteistä jokaiselle korttelille on luonnon, valon ja aktiivisen kivijalkamiljöön vuorovaikutus.

5. Ratkaisut ovat kestävän kehityksen mukaiset

Erityistä huomiota on kiinnitetty vähähiilisyyteen, sijainnin etuihin, suuntauksiin, rakenneratkaisuihin ja -tekniikkoihin sekä sosiaaliseen kestävyyteen.