Hanne Juola, sisustusarkkitehti

Toimenkuvani Arcossa on laaja, mutta päiväkoti ja -kouluhankkeet sekä toimitilat ovat erityisosaamistani. Toimitilojen muutoshankkeita on ollut työpöydälläni aikaisempaa enemmän, ja niissä on tällä hetkellä pinnalla tilojen muuntojoustavuus, houkuttelevuus ja monikäyttöisyys.

Olen Hanne Juola ja toimin sisustusarkkitehtina Arcon Oulun yksikössä. Työskentelin aiemmin viestintä- ja IT-alalla, jonka jälkeen tein alanvaihdoksen. Aloitin urani arkkitehtialalla vuonna 2013 ja tulin Arcoa edeltäneelle Avariolle töihin sitä seuraavana vuonna.

Suunnittelen tällä hetkellä pääosin päiväkoti- ja kouluhankkeita sekä toimitiloja. Työskentelen yhteistyössä arkkitehdeista ja erityisuunnittelijoista koostuvan työryhmän kanssa tai erillisissä sisustus- ja tilamuutoshankkeissa. Arcossa toimenkuvani on laaja ja pystyn mukavasti hyödyntämään aiempaa koulutus- ja työtaustaani myös viestinnän ja markkinoinnin osa-alueilla. Työssäni on parasta se, ettei yksikään projekti tai työpäivä ole keskenään samanlainen. Innostun ja inspiroidun kerta toisensa jälkeen pintamateriaali- ja kalusteuutuuksista.

Olen suunnitellut urani aikana eniten päiväkotikohteita. Päiväkodin arki ja toimintatavat ovat tulleet vuosien aikana tutuiksi, mikä helpottaa mm. toiminnallisuuden, kalusteiden ja sisustuksen suunnittelua. Koen tärkeänä päästä mukaan hankkeeseen jo suunnittelun alkuvaiheessa, jotta pääsen vaikuttamaan mm. kalusteiden sijaintiin. Osallistun hankkeissa mielelläni myös valaistussuunnitteluun. Myös käyttäjien kanssa toteutetut työpajat ovat antoisia, ja niiden avulla käyttäjät pääsevät luontevasti osallistumaan suunnitteluun.

Yksi mielenkiintoisimmista hankkeistani on ollut Arcon Oulun-yksikön toimitilat. Toimitilat sijaitsevat Oulun ydinkeskustassa, Vanhassa Paloasemassa. Upea jugendtyylinen kivirakennus on rakennettu vuonna 1922 ja se toimi paloasemana 1980-luvulle saakka. Suojeltu rakennus oli viimeisimpänä ollut ravintolakäytössä ja sen käyttötarkoitus muutettiin toimistorakennukseksi. Onnistuneen tilasuunnittelun avulla tila muuttui nykyaikaiseksi työympäristöksi, jossa on mm. muunneltava valaistus, neuvottelutila sekä vetäytymistiloja.

Vanha rakennus asettaa aina omat haasteensa suunnittelulle ja tekee siitä mielenkiintoista. Toimistomme sisäilmeessä on kunnioitettu alkuperäistä tyyliä ja värimaailmaa sekä käytetty paljon luonnonmateriaaleja, kuten puupintoja. Halusin ehdottomasti säilyttää alkuperäiset tiiliseinät näkyvillä sekä puiset ansaat sellaisinaan. 

Vanhaan rakennukseen sijoitetut puitteet tuovat oman tunnelmansa arkeemme ja saavat vierailijoilta yleensä ihastuneita kommentteja. Onnekseni sain suunnitella myös rakennuksen muutkin kerrokset, joten koko rakennuksessa on yhtenäinen uniikki ja industriaalinen ilme aina kellarikerroksen kabinetista ullakkokerrokseen.

Viime aikoina toimitilojen muutoshankkeita on ollut työpöydälläni aikaisempaa enemmän. Toimitilasuunnittelussa on tällä hetkellä pinnalla tilojen muuntojoustavuus. Pandemia toi oman leimansa työkulttuuriin ja suunnittelulla pyritään nyt luomaan toimitiloista houkuttelevampia ja monikäyttöisempiä kuin ennen. Hybridityöstä on tullut uusi normaali ja usein yritykselle saattaa riittää pienempikin toimitila, joka on muunneltavissa eri tilanteisiin sopivaksi esimerkiksi irtokalusteiden avulla.

Meillä Arcossa on vahvaa osaamista toimisto- ja työympäristösuunnittelusta. Sen avulla on mahdollista kehittää työtiloja ja luoda esimerkiksi työympäristön konseptisuunnitelma. Käyttäjien tarpeita huomioidaan osallistavaa suunnittelua hyödyntämällä, jotta lopputuloksena on toimiva ja esteettisesti miellyttävä työympäristö.

Yhteystiedot

Hanne Juola

Interior Architect