Itäkeskuksen Jokerikortteli Punos

Hybridihankkeen kilpailuvoitto

Kilpailut ja tunnustukset

Sijainti
Itäkeskus, Helsinki

Laajuus
Asuminen & hotelli 34 000 brm² + Vähittäiskauppa 18 000 brm²

Vuosi
2020-

Palkinnot
Tontinluovutuskilpailun 1. sija

Itäkeskuksen Jokerikortteli muodostaa Itiksen kauppakeskuksen kokonaisuudelle lännen suuntaan uuden kärjen, joka täydentää nykyisen bussiterminaalin avoimen kentän osaksi Itäkeskuksen kaupunkirakennetta.

Helsingin kaupunki päätti vuonna 2017 kehittää Itäkeskuksen joukkoliikenneterminaalin aluetta. Jokerikorttelihanke perustuu YIT:n kumppaneineen laatimaan ehdotukseen ’Punos’. Hybridihankkeeseen sisältyy liikekeskus, jonka katolla on 5 asuinkerrostaloa ja hotelli sekä maanalaiset pysäköintikerrokset, Itäkeskuksen metroaseman uusi läntinen sisäänkäynti, HSL:n bussien liikenneterminaali ja Raide-Jokerin itäinen päätepysäkki.

Punoksen jalusta kiinnittää korttelin Turunlinnantien ja Marjaniementien naapurikortteleihin sovitetulla räystäslinjallaan. Jalustan päältä nousevat asuinrakennukset ja hotelli kätkevät sisäänsä rauhallisen sisäpihan. Turunlinnantien puolella massoittelu ja julkisivumateriaalit jakavat asuinrakennukset pienempiin kaupunkitalojen kokoisiin osiin. Läntisin asuinrakennus muodostaa korttelin kulmaan korkeamman dominantin. Itäväylän-puoleinen reuna muodostaa korttelille melulta suojaavan selän.

Hanke toteutetaan avoimeen kaupunkitilaan, purettavan, 70-luvulla valmistuneen Itäkeskuksen metroaseman läntisen lippuhallin ja nykyisen bussiterminaalin tilalle. Alueen asemakaavamuutos sai lainvoiman 2020.

Punoksen ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat joukkoliikenneterminaalit ja pika-asioinnin palvelut. Toisessa kerroksessa vietetään aikaan elämysten, ruoan ja juoman kanssa sekä nautitaan hyvinvoinnin palveluista. Ylimmissä kerroksissa asutaan kaikkea lähellä, mutta kuitenkin kaikessa rauhassa. Korttelin huolto sijoittuu länsipäähän mahdollistaen vähäisimmät häiriöt bussi- ja raitiotieliikenteelle. Pysäköintipaikat toimivat pääosin vuorottaispysäköintiperiaatteella kellarikerroksissa ja oman polkupyörän voi jättää turvalliseen säilöön tai huoltoon.

Taloyhtiöiden vehreä yhteinen oleskelupiha toteutetaan liikekeskuksen katolle ja sen suunnittelijana on ollut maisema-arkkitehtitoimisto Nomaji. Suunnittelun inspiraationa on ollut luoda ”urbaani viidakko”; tutkimusretkille houkutteleva, vehreä ja toiminnallinen piha, jossa Itäkeskuksen rouhea henki on aistittavissa. Pihan muotokieli toistaa Itäkeskuksen ympäristössä toistuvaa suorakaiteen muotoa sekä puolikaarta ja ympyrän muotoa. Pihan sommitelmassa muodot asettuvat abstraktiksi kokonaisuudeksi, joka on uusi ja yllättävä, mutta silti liitettävissä alemman katutason Itäkeskuksen henkeen. Pihan sommittelua rytmittävät myös kattoikkunat, jotka pääosin jäävät kasvillisuusalueille. Asukkaat pääsevät liikkumaan kahden pihatason välillä vapaasti joko näyttävää ulkoporrasta pitkin tai hissillä.