Kivistön palvelukeskus Kivis

Palvelukeskittymä Vantaan Kivistössä

Liiketilat Hybridi Kilpailut ja tunnustukset

Sijainti
Kivistö, Vantaa

Tilaaja
Lehto Tilat Oy, eQ Liikekiinteistöt

Laajuus
25 000 brm²

Vuosi
2023

Palkinnot
Tontinluovutuskilpailun 1. sija

Kilpailun järjestäjä
Vantaan kaupunki

Sertifioinnit
LEED Gold

Vantaalla sijaitseva Kivistön palvelukeskittymä Kivis on uusi kohtaamispaikka juna-aseman ja bussiterminaalin yhteydessä.

Kivis sisältää monipuolisen liike- ja palvelutarjonnan: kolme päivittäistavaraliikettä, kahviloita, ravintoloita, kuntosalin, hammaslääkäriaseman sekä muita erikoisliikkeitä. Lisäksi palvelukeskuksessa sijaitsevat Vantaan kaupungin palveluista terveysasema, kirjasto sekä nuorisotilat.

Kohteen keskeisiä suunnittelun lähtökohtia ovat olleet helppo orientoitavuus sekä rakennuksen kaupunkikuvallinen rooli joukkoliikenneterminaalien yhteydessä. Bussiterminaalin sijainti rakennuksen edustalla on muovannut sen arkkitehtuurin lähtökohtia. Bussiterminaalin viherkattoinen katos palvelukeskuksen edessä muodostaa vinoine pilareineen dynaamisen liikkeen tunnun rakennuksen edustalle.

Rakennuksen arkkitehtuuri on selkeää ja ulospäin avautuvaa. Suuret ikkunat kirjaston päädyssä, sekä sisäänkäyntien kohdilla vaihtuvat jalankulkijan mittakaavaan näyteikkunajulkisivuiksi rakennuksen maantason julkisivuilla. Sisäänkäynnit on sijoitettu jalankulkureittien solmukohtiin ja avartuvat korkeiksi tiloiksi, joita on korostettu valotaiteen keinoin.

Julkisivumateriaaleilla on myös korostettu rakennuksen maantason ja yläosien välistä kontrastia. Lämpimän sävyinen maantason umbrabetoni vaihtuu yläosissa harmaan ja beigen sävyisiksi osin taitteisiksi metallipinnoiksi. Palvelukeskus on kolmikerroksisena selkeästi matalampi kuin ympäristön korkeat asuinrakennukset Colosseum aukiolla. Kattopinnat ovatkin viherkattoja lähes kokonaisuudessaan ja muodostavat rakennukselle kolmannen julkisivun.

Rakenteiden elinkaaren hiilijalanjäljen minimoimiseksi ja nopean rakennusajan varmistamiseksi rakentamisessa hyödynnettiin esivalmistettuja puurakenteita mm. katto- ja seinärakenteissa mahdollisimman paljon. Kivis on A-energialuokan rakennus ja sille on myönnetty LEED-Gold-ympäristösertifikaatti. Energiatehokkaiden vaipparakenteiden, viherkattojen ja taloteknisten järjestelmien lisäksi on vesikatolle sijoitettu aurinkovoimalaa. Lämmityksessä ja jäähdytyksessä käytetään pääosin maalämpöjärjestelmää.