Projektit  |  Kilpailut

Leiva 3

ARCO Architecture Company on voittanut suunnittelukilpailun, jossa Tallinnan uuden asuinalueen aloituskorttelille haettiin innovatiivista ja energiatehokasta ratkaisua.

Kategoria
Aluekehitys

Vuosi
2022

Sijainti
Tallinna, Viro

Kilpailun järjestäjä
Exmet OÜ

Leiva 3 sijaitsee Mustamäellä, missä vanha teollisuusalue muuttuu asuinkortteleiksi. Ehdotuksen tavoitteena on luoda asumiselle korkealuokkainen ja viihtyisä ympäristö tuomalla puistomaista vihreyttä korttelin sisälle ja vahvistamalla asukkaiden sosiaalista tiiveyttä keskeisesti sijoittuvilla yhteiskäyttötiloilla. Keskeisenä tavoitteena on myös vähentää rakentamisen hiilidioksidipäästöjä puoleen verrattuna perinteisiin ratkaisuihin. 

Kortteli koostuu kolmesta keskeistilan ympärille kiertyvän rakennusmassan kehrästä. Rakennusten korkeus kasvaa kohti pohjoista, missä sijaitsee vilkas tie, ja laskee eteläsivuilla sallien maksimaalisen auringonvalon lankeamisen pihoille. Dynaaminen sommitelma luo alueelle tunnistettavan omaleimaisen muotonsa. Ratkaisu jäsentää ympäristöään inhimillisellä mittakaavalla ja yhdistää kevyen liikenteen reitit ympäröiviin viherkäytäviin.

Vähähiilisen ja kustannustehokkaan ratkaisun löytämiseksi tutkittiin useita rakenne- ja julkisivuvaihtoehtoja. Ratkaisun modulaarisuus tukee korkeaa esivalmistusastetta, mikä lyhentää rakennusaikaa ja mahdollistaa vaiheittaisen toteutuksen.