Tampereen Tullin Hallit

Historiallinen miljöö ja korkea rakentaminen yhdistyy

Kilpailut ja tunnustukset

Sijainti
Tampere

Tilaaja
YH Kodit Oy

Laajuus
9 800 brm²

Vuosi
2021

Kilpailun järjestäjä
Tampereen kaupunki

Yhteys uuden ja vanhan välillä voimistaa jo olemassa olevaa paikan identiteettiä muodostaen uudenlaisen rakennetun ympäristön, joka nivoo yhteen asumisen, työn ja arkisen kaupunkielämän.

Yhteistyössä Schauman & Nordgren Architects, MASU Planning, Grönlund-Nisunen, Ramboll Finland, Sweco.

Tullikamarin aukio on julkinen kohtaamispaikka, jossa houkuttelevat sisä- ja ulkotilat sulautuvat yhteen. Aukio ja sitä ympäröivät rakennukset on sovitettu sulavasti yhteen. Korkea pohjakerros muodostaa kutsuvan julkisen hallin, joka toimii joustavana, monikäyttöisenä tilana tapahtumien ja näyttelyiden järjestämistä varten. Aukion uusi toiminnallinen jäsentely luo mahdollisuuden sekä pienten että suurten tapahtumien järjestämiselle.

Tullin Hallit ja Tullikamarin aukio mahdollistavat lähiympäristön asukkaille ruohonjuuritasolla tapahtuvaa aloitteellisuutta. Samaan aikaan se tarjoaa alustan järjestää suurempia tapahtumia, joissa aukio ja sitä ympäröivät rakennukset toimivat kuin yksi urbaani kohde. Suunnitelma luo edellytykset spontaaniin ja oma-aloitteiseen toimintaan. Tullikamarin aukiota luonnehtii sen urbaani nuorisokulttuuri. Tämä tulee myös jatkumaan tulevaisuudessa.

Tullin Hallit -suunnitelman asuntojakauma on monipuolinen ja erilaisiin tarpeisiin sopiva. Asunnot vaihtelevat pienemmistä yhden makuuhuoneen yksiöistä neljän makuuhuoneen perheasuntoihin. Rakennuksen alaosassa sijaitsee korkeita parvellisia asuntoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden nykyaikaiselle ”work & live” -elämäntyylille.

Rakennuksen sisätiloissa on myös erilaisia asukkaiden kohtaamispaikkoja. Rakennuksen läpi kulkevan julkisen kulkureitin yläpuolella sijaitsee asukkaiden epämuodollinen oleskelutila, josta avautuu näkymä kohti aukiota ja sen toimintoja. Ylimmän kerroksen monitoimi- ja saunatiloista avautuu näkymä kaupungin kattojen ylle. Asukkaat voivat käyttää yhteistiloja tapahtumien järjestämiseen ja muuhun toimintaan.