Projektit  |  Kilpailut

Tampereen Tullin Hallit

Suunnitelma luo yhteyden alueen historian ja tulevaisuuden välille; historiallinen miljöö ja uusi korkea rakentaminen päätyvät toisiaan hyväilevään tasapainoon. Yhteys uuden ja vanhan välillä voimistaa jo olemassa olevaa paikan identiteettiä muodostaen uudenlaisen rakennetun ympäristön, joka nivoo yhteen asumisen, työn ja arkisen kaupunkielämän.

Laajuus
9800 brm²

Sijainti
Tampere

Kilpailun järjestäjä
Tampereen kaupungin organisoima suunnittelu- ja toteutuskilpailu

Tilaaja
YH Kodit Oy

Tullin Halleilla kohtaavat tulevaisuus ja historia

Tullikamarin aukio on julkinen kohtaamispaikka, jossa sisä- ja ulkotilat sulautuvat yhteen. Se tarjoaa muuntojoustavan ja ympärivuotisesti toimivan kohtaamispaikan. Tullia värittää sen teollinen perintö. Historialliset punatiilirakennukset muodostavat alueelle vahvan identiteetin ja paikan hengen. Tullin Hallit-suunnitelma luo yhteyden alueen historian ja tulevaisuuden välille, jolloin historiallinen miljöö ja uusi korkea rakentaminen päätyvät toisiaan hyväilevään tasapainoon.

Alueen historia herää henkiin osana katutilan materiaaleja, mittakaavaa ja arkkitehtonista kokonaisuutta. Torni sointuu osaksi kaupungin tulevaa silhuettia ja luo kontrastin aukion pittoreskin katutilan ja korkean rakentamisen välillä. Uusi maamerkki kertoo Tullin tarinaa historiasta tulevaisuuteen: Yhteys uuden ja vanhan välillä voimistaa jo olemassa olevaa paikan identiteettiä. Muodostuu uudenlainen rakennettu ympäristö, jossa tulevaisuus seisoo historian harteilla. -Niin seisoo myös uusi korkea rakentaminen punatiilisellä aukiolla.

Tullin uudistunut sydän pumppaa uutta kaupunkiin uutta elinvoimaa. Suunnitelma nivoo yhteen asumisen, työn ja arkisen kaupunkielämän. Tampereen kasvava keskustan saa uuden julkisen olohuoneen, jossa kohtaamiset luovat uusia tarinoita.

Aukion ulko- ja sisätilat yhdistyvät saumattomasti toisiinsa

Tullikamarin aukio on julkinen kohtaamispaikka, jossa houkuttelevat sisä- ja ulkotilat sulautuvat yhteen. Aukio ja sitä ympäröivät rakennukset on sovitettu sulavasti yhteen. Korkea pohjakerros (6 m) muodostaa kutsuvan julkisen ”hallin”, joka toimii joustavana, monikäyttöisenä tilana tapahtumien ja näyttelyiden järjestämistä varten. Näin ollen, se luo toiminnallisen jatkeen Pakkahuoneen suurelle salille ja antaa aukion toiminnoille kasvot Itsenäisyydenkadun suuntaan. Pohjakerroksen tilat jatkavat aukiota sisätiloihin. Uuden rakennuksen läpi kulkee julkinen jalankulunreitti Itsenäisyydenkadulta Tullikamarinaukiolle. Kulkureitti toimii kutsuvana porttina koko Tullin alueelle, ja on yhteys uudelle ratikkapysäkille.

Aukion uusi toiminnallinen jäsentely luo mahdollisuuden sekä pienten että suurten tapahtumien järjestämiselle. Tullin Hallit toivottaa jokaisen tervetulleeksi. Se on kulttuuriareena, jonka luonnetta korostaa rouheat tiilimateriaalit, vehreät oleskelusaarekkeet, integroidut valo- ja taide-elementit sekä sen toimintojen monipuolisuus. Se tarjoaa muuntojoustavan ja ympärivuotisen sisä- ja ulkotiloissa toimivan kohtaamispaikan.

Kaupunkikulttuurin ja nuorison, kohtaamispaikka – ympäri vuoden

Tullin Hallit ja Tullikamarin aukio mahdollistavat lähiympäristön asukkaille ruohonjuuritasolla tapahtuvaa aloitteellisuutta. Samaan aikaan se tarjoaa alustan järjestää suurempia tapahtumia, joissa aukio ja sitä ympäröivät rakennukset toimivat kuin yksi urbaani kohde. Suunnitelma luo edellytykset spontaaniin ja oma-aloitteiseen toimintaan. Tullikamarin aukiota luonnehtii sen urbaani nuorisokulttuuri. Tämä tulee myös jatkumaan tulevaisuudessa. Ehdotus korostaa näitä ominaisuuksia, luoden puitteet ja houkuttelevan miljöön tapahtumille ja toiminnoille. Tullikamarinaukio sijaitsee kulttuurillisessa saumakohdassa Asemakeskuksen, Tammelan sekä yliopiston välissä. Se on jatkossakin nuorten sekä opiskelijoiden päivittäinen käyntikohde. Pakkahuoneenaukion tapahtumatila laajentuu ja jatkuu aukiolle ja toiminnot voivat levittäytyä uuteen rakennukseen, täten luoden monitoiminnallisen urbaanin areenan julkiselle elämälle sekä tapahtumille – aukio, joka kietoo sisäänsä valikoiman intiimejä kohtaamispaikkoja, ulko- ja sisätiloissa.

Urbaani, vehreä ja monipuolinen kohde asumiselle

Tullin Hallit -suunnitelman asuntojakauma on monipuolinen ja erilaisiin tarpeisiin sopiva. Asunnot vaihtelevat pienemmistä yhden makuuhuoneen yksiöistä neljän makuuhuoneen perheasuntoihin. Rakennuksen alaosassa sijaitsee korkeita parvellisia asuntoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden nykyaikaiselle ”work & live” -elämäntyylille.

Kaikilla asunnoilla on parvekkeet. Rakennuksessa on kaksi suurta ja vehreää kattopihaa asukkaiden yhteiskäyttöisenä ulkotilana. Nämä pihat sijaitsevat rakennuksen kolmannessa ja viidennessä kerroksessa. Pihoilta on näköyhteys aukiolle ja sen tapahtumiin.

Rakennuksen sisätiloissa on myös erilaisia asukkaiden kohtaamispaikkoja. Rakennuksen läpi kulkevan julkisen kulkureitin yläpuolella sijaitsee asukkaiden epämuodollinen oleskelutila, josta avautuu näkymä kohti aukiota ja sen toimintoja. Ylimmän kerroksen monitoimi- ja saunatiloista avautuu näkymä kaupungin kattojen ylle. Asukkaat voivat käyttää yhteistiloja tapahtumien järjestämiseen ja muuhun toimintaan.