Kaarina

Projektit  |  Kilpailut

Kaarina

Suunnittelemamme Eerikinpihan asuinkortteli on ensimmäisiä valmistuneita rakennuksia Kaarinan länsikeskustassa.

Kategoria
Kutsukilpailu

Vuosi
2014

Sijainti
Kaarina

Rakennuttaja
Hartela Länsi-Suomi Oy

Kaarina

Kaarina muodostuu kahdeksasta suunnittelemastamme tyylikkäästä asuinkerrostalosta Kaarinan länsikeskustassa. Alue on jaettu neljään osaan, joista Eerikinpihan vaaleat, rapatut asuinkerrostalot valmistuivat ensimmäisinä. Kaupunkikuvallisena ajatuksena korttelien suunnittelussa on ollut vaihteleva, veistoksellisten kappaleiden sommitelma ja läpikuljettava, elävä kaupunkitila. Asuinkerrostalot ovat keskenään erikorkuisia sekä erimuotoisia, mutta niitä yhdistää muun muassa samantyyliset julkisivumateriaalit.

Kaarina

Talojen pääasiallinen julkisivumateriaali on luonnonvalkoinen rappaus, joka hallitsee varsinkin kadunpuoleisia julkisivuja. Jokaisella talolla on lisäksi oma tehostevärinsä, joka näyttäytyy rakennusten eri detaljeissa. Maantasokerroksen julkisivumateriaalina kadun puolella on harmaa, heinikkoaiheinen, graafinen betoni. Ylimmät terassikerrokset valkoisten rakennusmassojen päällä hahmottuvat omina selkeinä kokonaisuuksinaan, joiden materiaalina on puukuvioitu julkisivulevy. Rakennusten leikkisä aukotus luo mielenkiintoisia valo-olosuhteita porrashuoneisiin.

Sisäpihan julkisivut eroavat katujulkisivuista luonteeltaan avoimempina ja paviljonkimaisina. Lasitettujen parvekejulkisivujen valkoiseksi rapatut betoniosat liittävät parvekkeet arkkitehtonisesti osaksi muuta rakennusmassaa. Nauhamaisia parvekkeita rytmittävät erisävyiset puukuvioidut levyt, joiden avulla tilaville parvekkeille muodostuu suojaisempia vyöhykkeitä.

Kaarina

Asukkaiden yhteistilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa ja kellarissa. Lisäksi valoisissa ja avarissa porrashuoneissa on erikseen myytäviä varastotiloja. Porrashuoneisiin on esteetön käynti sekä pihan että kadun puolelta. Eerikinpihan liiketilat sijaitsevat Lautakunnankadun, Puntarikadun ja Eerikinkujan varrella. Naapurustossa on myös muita asukkaita palvelevia liiketiloja, kuten esimerkiksi ruokakaupat. Valtaosa autopaikoista on sijoitettu kellaritasolle, missä ne kulkevat pihakannen alla asuinrakennuksista erillisinä kokonaisuutena. Luonteva pääsy pysäköintitiloihin toteutuu asuinrakennusten kellaritiloista.  Alueen pohjoissivun alueella on lisäksi maanpäällisiä autopaikkoja.

Rakennusten väliin rajautuu länteen ja etelään avautuva, valoisa ja suojattu kansipiha, jonka viihtyvyyttä runsaat istutukset lisäävät.

Kaarina